Obamův sen o lidstvu bez jaderných zbraní se rozplynul. Svět začíná znovu zbrojit

Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě opět vyvolala otázky o budoucnosti jaderných zbraní. Před šesti lety podepsaly Spojené státy a Rusko v Praze smlouvu o snížení počtu hlavic. Plán ale narušila krize vzájemných vztahů a mocnosti arzenál naopak rozšiřují. Podle některých expertů svět zažívá nové závody ve zbrojení.

Před sedmi lety snil Obama v Praze o světu bez jaderných zbraní. Před šesti lety k tomu podpisem smlouvy Start učinil první krok a v pátek si připomněl, jaké to je, když jadernou pumu někdo použije. „Můžeme vytyčit kurz, který povede ke zničení zásob atomových zbraní. Můžeme zastavit jejich rozšiřování do nových zemí a zajistit smrtonosný materiál před fanatiky,“ pronesl v hirošimském památníku.

Pražský podpis smlouvy Start
Zdroj: ČT24

Jenže cesta ke světu bez jádra je trnitá. Pražská smlouva Start měla Spojené státy a Rusko navést k dalšímu snižování počtu hlavic. Vyhrocené vztahy ale další jednání zmrazily a Washington, Moskva i Peking modernizují a vyvíjejí nové zbraně.

„Pokud by to měl být nový závod ve zbrojení, nebude kvantitativní, že bychom se vraceli ke třiceti tisícům zbraní na obou stranách. Jde o kvalitativní posun, kdy se pokoušíme vyvinout nenápadné zbraně,“ upozorňuje analytik Centra pro kontrolu zbraní a nešíření Greg Terryn.

Vedle modernizace se zbraně také zmenšují. Američané nyní testují v nevadské poušti novou raketu, jejíž výkon je zlomkem té, kterou během druhé světové války použili v Hirošimě.

Nová americká raketa testovaná v nevadské poušti
Zdroj: ČT24

„Když omezíte její výkon, tak se snižuje hranice, která vás odděluje od jejího použití. To se stává možným. Něčím, co si dokážete představit, a to považujeme za velmi destabilizující a nebezpečné,“ podotýká Terryn.

Nepředvídatelná KLDR a Írán i neřízená střela jménem Trump

Vidina arzenálů bez jádra se otřásá hlavně v Asii. Nepředvídatelnost Íránu a Severní Koreje znepokojuje sousedy. Donald Trump chce zbořit poválečný pořádek a Jižní Koreu s Japonskem naopak atomovými zbraněmi vybavit.

„(Světoví vůdci) jím jsou znervózněni a mají pro to dobrý důvod. Mnoho z jeho návrhů buď poukazuje na ignoranci světových záležitostí, nebo přezíravý přístup,“ uvedl Obama na Trumpovu adresu během summitu G7 v Japonsku.

A Trump nenechal na reakci dlouho čekat: „To je dobře, pokud jsou nervózní, to je dobře. Budu s jinými zeměmi mít lepší vztahy než on (Obama).“

Události: Jaderné zbrojení ve světě (zdroj: ČT24)

Obama není prvním prezidentem, který sní o světu bez jaderných zbraní a který přiznává, že se to za jeho života asi nestihne. Podobně smýšlelo hned několik jeho předchůdců – od Eisenhowera, přes Kennedyho až po Reagana.