Start ofenzivy v okolí Rakká. Povstalci směřují k srdci Islámského státu

Přípravy útoku na srdce Islámského státu (zdroj: ČT24)

Syrští povstalci podporovaní koalicí vedenou USA zahájili rozsáhlý útok na islamistické jednotky severně od města Rakká, které je baštou Islámského státu. Jde tak o první fázi ofenzivy směřující na středobod moci Islámského státu. Stanice CNN získala exkluzivně povolení natáčet ve výcvikovém táboře na severu země.

Rakká: synonymum Islámského státu a symbol toho nejkrutějšího dohledu podle extrémních vzorců islámu. Podle mnohých tvrdý osud kdysi liberálního města, podle jiných ale také stav, kdy éru vleklých lokálních sporů vystřídal pořádek - jakkoliv pod přísnou rukou radikálů.

V následujících týdnech a měsících se přitom může Rakká stát velmi rušným bojištěm – o to se chtějí postarat povstalecké jednotky, které se opodál připravují pod dohledem Američanů. O útoku na kdysi dvousettisícové město se už spekuluje delší dobu. Podle některých zpráv vyhlásili radikálové ve městě výjimečný stav.

Opuštěné ulice Rakká
Zdroj: ČT24

Počet specialistů vyslaných z USA do Sýrie za poslední měsíc stoupl o 250. Syrské demokratické síly, z nichž většinu tvoří Kurdové a Arabové, ale volají po mnohem větší podpoře. Potřebují především více zbraní, zejména protitankové a protiletadlové střely.

Rakká je pro radikály klíčovým centrem. Po jeho dobytí v roce 2014 zde vyhlásili hlavní město svého chalífátu. V sousedním Iráku pak tamní armáda ve spolupráci s kmenovými bojovníky a šíitskými milicemi zahájila operaci proti dalšímu klíčovému městu islamistů - Fallúdži. Boje začaly v pondělí, ale armáda město už tři měsíce obléhá. Převzít nad ním kontrolu chce irácký premiér do konce roku.