Prezidentská porážka rakouskou FPÖ posílila. Hofer brojí do dalších voleb

Svobodná strana Rakouska (FPÖ), jejíž kandidát Norbert Hofer jen těsně neuspěl ve volbách hlavy státu, se cítí silnější než kdy dřív. Hofer ve svém prvním vystoupení po hlasování, v němž podlehl kandidátovi Zelených Alexanderu Van der Bellenovi, uvedl, že cílem FPÖ je získat v příštích parlamentních volbách nejméně třetinu hlasů.

„Ode dneška nemůže nikdo dál říkat, že hlas pro FPÖ je hlasem ztraceným,“ řekl Hofer, který prohrál o pouhých 31 026 hlasů, tedy jen o 0,6 procenta. Volby považuje za důležitý signál pro voliče i ostatní politické strany. Ty nyní v průzkumech za Svobodnými výrazně zaostávají.

Výsledek prezidentských voleb, které byly nejtěsnější v rakouských dějinách, se napadnout nechystá. Nevidí žádné náznaky toho, že by se někde odehrály volební podvody. K respektování výsledku hlasování vyzval i své voliče. „Prosím všechny Rakušany, kteří jsou teď zklamaní a rozzlobení, aby se neuchýlili k vzájemným útokům,“ požádal Hofer. Reagoval tak na řadu vyostřených příspěvků, které se po oznámení volebních výsledků objevily v internetových diskusích.

Pětačtyřicetiletý Hofer také důrazně odmítl, že by FPÖ byla pravicově extremistická strana. V takovém případě by podle něj měla podporu jen dvou procent voličů. „Větší podíl bláznů v Rakousku určitě není,“ míní. Podle Hofera je FPÖ středopravicová strana s velkou odpovědností, a proto mohla dosáhnout na padesát procent hlasů.

Alexander Van der Bellen a Heinz Fischer
Zdroj: Reuters

Příštímu prezidentovi Van der Bellenovi popřál Hofer hodně štěstí v úřadě. Toho se dvaasedmdesátiletý politik ujme 8. července, kdy vystřídá odcházejícího prezidenta Heinze Fischera. Právě s ním se v úterý ve Vídni sešel, aby se na předání úřadu začali připravovat.

Prohra FPÖ neoslabí, spíš naopak, míní rakouský tisk

Rakouští komentátoři se den po volbách shodují, že Hoferova těsná porážka stranu FPÖ dlouhodobě neoslabí. „I druhé místo ve volbách znamená pro Norberta Hofera a FPÖ enormní úspěch. Zatímco Van der Bellena podporovala koalice prominentů a zástupců několika stran, za Hofera se postavili jen Svobodní. A ještě nikdy nedokázal opoziční kandidát shromáždit tolik hlasů,“ uvedl deník Die Presse v komentáři pojmenovaném „Žádný důvod k oslavám, pane prezidente“.

Die Presse rovněž upozornil, že podpora pro Hofera z prezidentských voleb se může přenést i na podporu pro FPÖ v parlamentních volbách. „Kdo už jednou dal hlas Hoferovi, mohl by to snadno udělat znovu ve volbách do Národní rady,“ napsal deník.

„Koalice, která se utvořila za modrým kandidátem, je pevnější než ta za zeleným kandidátem,“ upozornil list Kurier s odkazem na tradiční barvy FPÖ a Zelených. „Nejsilnější motiv pro volbu Van der Bellena byl krátkodobý – zastavit modré. Nejsilnější motiv pro volbu Hofera byl dlouhodobější – byla to osobnost kandidáta,“ uvedl deník. „Nejdůležitější úkol pro prezidenta Van der Bellena zní skoro nesplnitelně. Musí se postarat o klidnější tón v politice,“ dodal Kurier. 

Hofer a Strache vidí volební výsledek jako investici do budoucna
Zdroj: Reuters

Pokud naši politici nepochopí obavy lidí, posílí i AfD, píší v Německu

V Německu vzbudil úspěch FPÖ obavy z možného posilování místní populistické strany Alternativa pro Německo (AfD). „Podpora pro FPÖ v Rakousku je symptomem hluboké frustrace z etablovaných stran. V sousední zemi není velká koalice lidovců a socialistů žádnou výjimkou, ale trvalým stavem. Občané toho měli očividně dost,“ uvedl server Spiegel Online.

Podle deníku Tagesspiegel byl konečný rozdíl mezi oběma kandidáty tak malý, že lze říct, že Van der Bellen vyhrál jen náhodou. „Proto je taky oprávněný pocit triumfu u FPÖ, jejíž šéf (Strache) mluvil o tom, že v každém případě vyhráli,“ napsal list.

Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že k Hoferovu velkému volebnímu zisku přispěla uprchlická krize. „Voliči mají pocit, že v tématu imigrace jim velké strany nerozumějí a jen je označují za xenofobní hlupáky,“ uvedl list. „Tito lidé pochopitelně nemají radost z neúspěchu imigrační politiky, ale naopak strach z něj. Bojí se, že pohádkové plány na integraci nevyjdou,“ napsal deník.

Německo se podle tohoto listu musí připravit na stejné posílení populistů, k němuž došlo v Rakousku, pokud politici nezačnou brát obavy lidí vážně. „Pokud to CDU a SPD konečně nepochopí, pak mohou i ony zažít modrý zázrak – sice ne v prezidentské volbě, ale v příštích volbách do Spolkového sněmu,“ varoval deník před vzestupem AfD, jejíž tradiční barva je stejně jako u FPÖ modrá.