První soukromá kosmická loď se vrátila z vesmíru

Kalifornie - Modul Dragon se úspěšně vrátil ze své první cesty do vesmíru, přistál v Tichém oceánu u Kalifornie. Jde o vůbec první úspěšnou výpravu soukromé kosmické lodi do vesmíru. Modul Dragon soukromé americké společnosti SpaceX dopravil na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) půl tuny zásob. Na Zem se vrátil s 660 kilogramy materiálů z pokusů prováděných na stanici. Loď by mohla v budoucnu zásobovat ISS a dokonce do vesmíru dopravovat i astronauty.

Dragon přistál dnes odpoledne v Tichém oceánu, stihl to dokonce o dvě minuty dříve oproti plánovanému času. Prolétl atmosférou, pak se rozevřely padáky a modul klesal k zemi. Na jeho přistání čekala v Tichém oceánu asi 900 kilometrů od Los Angeles hned tři plavidla. 

Dnes dopoledne se modul oddělil od ISS. První soukromá vesmírná loď byla ke komplexu připojena pět dní a 16 hodin. Po oddělení se začal modul stanici vzdalovat a nakonec zahájil sestup.

První vesmírná mise soukromé lodi trvala 9 dní, 7 hodin a 58 minut. Modul odstartoval 22. května a na Zem se vrátil 31. května.

Sestup modulu Dragon sledovali s napětím ve středisku firmy Spacex v Hawthorne v Kalifornii, stejně jako v centru NASA v Houstonu v Texasu. Krátce po dopadu se ve vodě přistávací padáky oddělily.Až modul vyloví z moře, poputuje do Texasu, kde ho po přistání zkontrolují odborníci.

SpaceX je první z pěti soukromých společností, kterým NASA dala zakázku na zásobování mezinárodní vesmírné stanice v éře po skončení letů raketoplánů. První let je sice jen pokusný, ale přitom přelomový. Let první soukromé lodi je nadějí pro NASA, že by mohla tento způsob dopravy využít pro astronauty putující právě na ISS. Po skončení éry raketoplánů totiž musejí USA využívat k cestám do vesmíru ruské rakety. 

SpaceX v roce 2002 založil a řídí internetový podnikatel Elon Musk. Dnes úspěšně završený let by měl Muskově firmě přinést kontrakt za 1,6 miliardy dolarů (33 miliard korun) na 12 zásobovacích letů na ISS. Další let je naplánovaný na září. Ještě během letoška by měla do vesmíru svou loď poslat i společnost Orbital Sciences.