Mediální krytí vatikánského skandálu se Benediktovi nelíbí

Vatikán - Benedikt XVI. dnes odsoudil jako „přehnané, laciné a nepravdivé“ mediální krytí skandálu s vynášením důvěrných církevních dokumentů z Vatikánu. Ve svém prvním vyjádření k případu dal papež najevo plnou podporu svým blízkým spolupracovníkům, kteří se v rámci největší aféry během jeho pontifikátu stali terčem médií.

„Množily se dohady nafukované některými médii, která postupovala lacině a nad rámec faktů. Nabízela tak obraz svatého sídla, který neodpovídá skutečnosti,“ prohlásil 85letý Benedikt XVI. na závěr setkání s věřícími na Svatopetrském náměstí. Zastal se také významných představitelů Vatikánu, které média obviňují z vynášení dokumentů v rámci interního boje o moc. „Chci vyjádřit svou důvěru a své povzbuzení mým blízkým spolupracovníkům, kteří mi denně věrně a obětavě pomáhají plnit mé poslání,“ řekl papež. Podle jeho mluvčího Federika Lombardiho papežovi spolupracovníci cítí obviňování médií jako nespravedlivé.

Skandál týkající se vynášení důvěrných církevních dokumentů z Vatikánu plně propukl poté, co byl minulý týden zatčen papežův majordomus Paolo Gabriele. Italská média začala spekulovat, že bude ve Vatikánu zatčeno více lidí a že do sítě mocenských bojů, intrik a korupce mohl být zapleten i jistý kardinál, který papežovu komorníkovi dával pokyny.