Japonsko se pomalu chystá na návrat k jádru

Tokio – Japonský premiér Jošihiko Noda se dnes vyslovil pro spuštění několika reaktorů odstavených po loňské havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě. Japonsko po katastrofě odpojilo všech padesát svých jaderných reaktorů a rozhodlo o tom, že žádný z nich nebude obnoven bez zevrubných testů a proti odporu místních správních úřadů. Pátého května odstavilo poslední z reaktorů a poprvé po více než čtyřiceti letech tak zůstalo bez jaderné energie. Kabinet chce elektrárny oživit, aby energetický systém země zvládl letní špičku.

Premiér je pod dvojím tlakem. Po loňském zemětřesení a následné fukušimské katastrofě se veřejné mínění prudce obrátilo proti jádru a na jakýkoli návrat k jaderné energetice je citlivé. Energetické společnosti na druhé straně varují, že bez připojení jaderných kapacit se země během letního období neobejde. S nedostatkem energie se již nyní potýkají velké průmyslové podniky jako Panasonic nebo Sharp.

Noda dnes o osudu jaderné energetiky jednal se skupinou ministrů své vlády. Po schůzce oznámil, že vláda zvažuje zapojení dvou bloků elektrárny Ohi na západě země, které už odborníci označili za bezpečné. Podle mluvčího japonské vlády proběhlo jednání s představiteli místních úřadů v okolí elektrárny Ohi, kteří vyjádřili předběžný souhlas. Se spuštěním reaktorů vláda čeká až do jejich definitivního rozhodnutí.