Turecko: Pokud se Evropě nelíbí náš protiteroristický zákon, ať jde svou cestou

Turecko nebude měnit své protiteroristické zákony, jak to žádá Evropská unie, protože by to bylo ve prospěch teroristických organizací. Prohlásil to mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Podle něj se ale Ankara bude dál snažit splnit podmínky dohody s Bruselem.

Kalin zopakoval postoj tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který již před dvěma týdny prohlásil, že Ankara nebude měnit své protiteroristické zákony podle představ Unie. „EU nás žádá o změnu protiteroristického zákona. Ale v tom případě říkáme: My půjdeme naší cestou a vy si jděte tou svou,“ uvedl tehdy Erdogan.

Změna tureckých protiteroristických zákonů je jednou z podmínek, kterou si EU stanovila pro zavedení bezvízového styku s Tureckem. Ten Brusel slíbil Ankaře spolu s několikamiliardovou pomocí a oživením zamrzlých vstupních rozhovorů výměnou za pomoc při zvládání uprchlické krize.

Kalin ve středu také prohlásil, že díky tureckým opatřením se podařilo výrazně snížit příliv běženců do Evropy. Podle evropské pohraniční agentury Frontex klesl počet migrantů, kteří z Turecka dorazili na řecké ostrovy, v dubnu o 90 procent ve srovnání s předchozím měsícem.

obrázek
Zdroj: ČT24

EU požaduje po Turecku zúžení jeho definice terorismu, pod níž by mělo spadat i jednání kompliců. Kritici se obávají, že takový zákon bude režim zneužívat ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta, když za komplice teroristů označí i politiky či novináře, kteří například volají po zastavení operací armády na převážně kurdském jihovýchodě Turecka.

Kalin také uvedl, že 15 tun trhaviny, které vybuchly minulý čtvrtek ve vesnici poblíž města Diyarbakir na jihovýchodě země a zabily 16 lidí, byly určeny pro sebevražedný atentát. Podle mluvčího prezidenta ho měli v plánu kurdští radikálové.