Další těžká noc pro Hillary. Upocené vítězství v Kentucky značí váhání voličů

O pouhou polovinu procentního bodu zvítězila Hillary Clintonová v demokratických primárkách ve státě Kentucky. To ji sice znovu přiblížilo k nominaci do listopadových voleb, zároveň ale naznačilo, že ani v pokročilejší fázi primárek rozhodně nemůže spoléhat na jistou podporu. V souběžně sčítaných hlasech v Oregonu navíc její konkurent Bernie Sanders rovnou vyhrál.

Po sečtení 99 procent hlasů z kentuckých primárek vedla se 46,8 procenta bývalá ministryně zahraničí, Sanders za ní zaostával ale jen o zhruba 0,4 procentního bodu. Clintonová se nicméně  prohlásila za vítězku klání a i zástupkyně kentucké vlády ve vysílání CNN neoficiálně potvrdila, že Sanders už nemá šanci výsledek zvrátit a Clintonovou porazit.

„Právě jsme zvítězili v Kentucky! Děkuji každému, kdo hlasoval. Společně jsme vždy silnější,“ napsala Clintonová na twitteru, čímž se prohlásila za vítězku. Také zástupkyně kentucké vlády ve vysílání CNN neoficiálně potvrdila, že Sanders už nemá šanci výsledek zvrátit a Clintonovou porazit.

Ani Oregon zatím neoznámil konečné výsledky, sečteno je zatím necelých 80 procent hlasů. Sanders, který vede s 53,3 procentem hlasů nad Clintonovou o 8,4 procentního bodu, se však považuje za jasného vítěze.

Hillary Clintonová
Zdroj: Reuters

„Oregone, společně čelíme prakticky celému demokratickému establishmentu. Děkuji za výrazné vítězství!“ napsal na twitteru Sanders. Pro Sanderse vítězství v Oregonu, o kterém nepochybují ani americká média, znamená v závěru demokratických primárek a stranických hlasování důležitou výhru, neboť Clintonovou porazil v uzavřeném hlasování, což se mu dosud nedařilo.

Na uzavřených primárkách mohou hlasovat pouze registrovaní členové strany, což pro vermontského senátora, který byl zvolen jako nezávislý, představuje nevýhodu. Z primárek v Kentucky, kde se delegáti rozdělují proporčně, si oba demokratičtí uchazeči o křeslo v Bílém domě odnesou přinejmenším 25 delegátů.

Hillary Clintonová tak má po kentuckých primárkách na svém kontě už 2265 a Sanders 1498 delegátů. K získání demokratické nominace je zapotřebí 2383 delegátských hlasů. V oregonských demokratických primárkách, kde se rozhodovalo o 61 delegátech, po sečtení více než padesáti procent hlasů vede Bernie Sanders. I zde se hlasy rozdělí proporčně.

Trump zveřejnil jmění, je prý ochotný jednat i s KLDR

Oregonské republikánské primárky vyhrál Donald Trump, který už je ale bez soupeřů. V hlasování obdržel 66,6 procenta hlasů. V Oregonu republikáni rozhodovali o 28 hlasech. 

Předpokládaný kandidát republikánů aktuálně zveřejnil, že jeho čisté jmění činí více než deset miliard dolarů (238,9 miliard Kč). Nezávislí analytici přitom dlouhodobě odhadují, že jeho majetek nepřesahuje polovinu této částky.  

Donald Trump
Zdroj: Jim Urquhart/Reuters

Realitní magnát, který během kampaně opakovaně upozorňoval na svůj rozsáhlý majetek a na fakt, že kampaň financuje z vlastních zdrojů, dlouhodobě čelí výzvě, aby zveřejnil daňové přiznání. Trump to však odmítá s tím, že do výše daní, jaké platí, nikomu nic není.

Američtí prezidentští kandidáti dobrovolně zveřejňují svá daňová přiznání už desítky let. Učinili tak Trumpovi republikánští rivalové, kteří mezitím ze souboje o stranickou nominaci odstoupili, ale i uchazeči o demokratickou nominaci Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Trump v rozhovoru poskytnutém agentuře Reuters poodhalil také některé další kroky, které by učinil v zahraniční politice v případě svého zvolení. Otevřený je například osobnímu setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem na jednání o zastavení jaderného programu jeho země.

„Neměl bych problém s ním mluvit,“ uvedl Trump. „Zároveň bych zatlačil silně na Čínu, protože máme nad Čínou ohromnou hospodářskou moc,“ dodal. Čína je hlavním spojencem izolovaného režimu v severní části Korejského poloostrova. Jednání o jeho jaderném programu se prakticky zastavila v roce 2008.