Média spekulují o vatikánském skandálu. Jde o komplot?

Vatikán - Do nejmenších detailů rozebírají italské nedělníky nevídaný skandál Vatikánu. Před soud má jít papežův komorník kvůli podezření, že ukradl pontifikovy tajné dokumenty a vyzradil jejich obsah, což paragraf trestá až třiceti roky vězení. Tamní tisk očekává, že obviněný řekne další významná vatikánská jména, která jsou do aféry zapletená.

Nedělní mše ve Vatikánu symbolicky uzavřela týden plný skandálů. Vatikán totiž vyšetřuje papežova komorníka Paola Gabrieleho. V bytě měl kopie tajných dopisů pro papeže a i z nich měla čerpat kniha Jeho Svatost, kterou Vatikán označil za zločineckou. Píše se v ní o korupci a protekci mezi nejvyššími představiteli. 

Podle italských médií ale majordomovi o peníze nešlo, neboť prý nájem, jídlo i benzín měl nesmírně levné a byl osvobozený od daně. Proto se média domnívají, že jde o spiknutí. Naznačuje to i vyhazov šéfa Vatikánské banky Gottiho Tedeshiho. Tedeshi chce však říct pravé důvody vyhazovu jen papežovi. Brání se, že to byl on, kdo banku před světem očistil, když v roce 2010 Vatikánu zmrazily třiadvacet milionů eur kvůli podezření z praní špinavých peněz. 

Má jít tak o boj mezi stoupenci a odpůrci kardinála Bertoneho, který je papežovou pravou rukou. Kritika míří ale i na pětaosmdesátiletého papeže. Italské nedělníky mu vyčítají, že je sice špičkovým teologem, ale s intrikami si poradit neumí. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)