Vojáci NATO z Afghánistánu odcházejí, školáků se zmocňuje Taliban

Kábul - Summit NATO skončil v Chicagu rozhodnutím, že veškeré bojové jednotky Severoatlantické aliance ukončí své působení v Afghánistánu do konce roku 2014. Velení předají tamní armádě v polovině příštího roku. Afghánští vojáci ale už teď svádějí těžký boj s Talibanem. Extremisté údajně prosazují svůj vliv už u školáků. Pro Afghánce je to důkaz toho, že koaliční jednotky odcházejí od nedokončené práce a nesplněných slibů.

Ozbrojenci často používají motorky, místní vláda je proto zakázala. Odveta Talibanu ale byla rychlá: nařídil uzavření škol. V jedné z provincií už se proto úřady s Talibanem raději domluvily. „Taliban nepůsobí problémy, pokud děláme, co chtějí. Říkají nám, co můžeme učit a co ne. Když to neuděláme, pošlou někoho na kontrolu. Zvýšili počet hodin náboženských předmětů a snížili počet jiných, třeba angličtiny,“ prohlásil učitel z provincie Wardak.

Žáci jsou rádi, že vůbec studovat mohou

Většina žáků je ale ráda, že do školy vůbec může chodit. „Taliban během vyučování jen zvýšil počet hodin náboženství. To je velmi dobré, protože lidi by se měli náboženské předměty učit,“ konstatoval jeden z žáků.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Členové Talibanu některé školy kontrolují. Tvrdí, že plní pokyny vůdce hnutí Mully Umara. „Zavřeli jsme školy, protože jsme je chtěli změnit. Po setkání s vedením jsme se dohodli, že ji dovolíme otevřít, ale vyučování musí probíhat podle našich zásad a islámských principů. Souhlasili,“ řekl jeden z členů hnutí Taliban.

Situace ve wardacké škole ukazuje, jak se Afghánci bojí o budoucnost. Vliv a moc Talibanu je v běžném životě cítit čím dál víc. Vojáků NATO je v zemi naopak čím dál méně a nebudou tomu moci zabránit.

Na summitu NATO v Chicagu český prezident Václav Klaus řekl, že Česká republika je připravena adekvátně se podílet na financování afghánské armády. Podle prezidenta bude jakákoliv pomoc nižší než náklady na současnou českou vojenskou přítomnost v zemi.

Spojené státy žádají, aby se západní země podílely na financování afghánských ozbrojených sil po odchodu spojeneckých vojsk v roce 2014, chtějí na to asi 4 miliardy dolarů ročně.