Saúdové zneškodnili raketu vypálenou z Jemenu

Saúdskoarabská protivzdušná obrana zachytila balistickou střelu vypálenou z Jemenu. Informovala o tom státní agentura SPA. Podle Rijádu zřejmě šíitští povstalci porušili příměří, na klid zbraní by to ale nemělo mít vliv.

V Jemenu válčí šíitští povstalci Hútiové - spojenci Íránu - s jemenskou vládou podporovanou arabskou koalicí v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. V zemi platí od desátého dubna příměří, které je ovšem místy porušováno. Před třemi dny zemřelo při bombovém útoku na tržišti ve městě Maríb sedm lidí.

„Koalice oznamuje, že bude i nadále dodržovat příměří,“ uvedla arabská koalice podle SPA. Prohlášení neobsahuje žádné detaily týkající se rakety nebo cílu, který měla zasáhnout. Střela byla zneškodněna, aniž by někdo došel k úhoně. K podobným incidentům došlo v uplynulých měsících několikrát.

Konflikt trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih. V létě se vládním sílám podařilo dobýt zpět Aden, kam se pak z exilu v Saúdské Arábii vrátila vláda i prezident.

Bombový útok v Jemenu
Zdroj: Fawaz Salman/Reuters

OSN se pokouší o diplomatické řešení konfliktu. V dubnu se jí podařilo dostat zástupce šíitů a vlády k rozhovorům do Kuvajtu. Obě strany už se dohodly na sestavení pracovních výborů, které budou odděleně jednat o politických otázkách, bezpečnosti a osvobození vězňů.

Za dobu trvání konfliktu přišlo o život přes 6200 lidí a zranění utrpělo 30 500 osob. Z domovů odešlo 2,8 milionu Jemenců. Konflikt vehnal jednu z nejchudších zemí světa do humanitární katastrofy.