Naše vystoupení z Unie může ohrozit mír v celé Evropě, varuje Brity Cameron

Cameronova vlastenecká výzva před červnovým referendem (zdroj: ČT24)

Britský premiér David Cameron varoval před izolacionismem a řekl, že případné vítězství zastánců odchodu Británie z Evropské unie v červnovém referendu by ohrozilo mír na celém kontinentu. Varianta vystoupení z osmadvacítky podle Camerona představuje pro Evropu bezpečnostní riziko a Británie by si neměla namlouvat, že by ji jako nečlenskou zemi Unie případné konflikty nezasáhly.

„Můžeme si být jisti, že mír a stabilita kontinentu jsou bez jakékoli pochybnosti zaručené? Je to riziko, které stojí za to podstupovat? Takový ukvapený závěr bych nedělal,“ řekl mimo jiné předseda britské vlády, jenž je zastáncem setrvání Británie v Unii.

Pravda je taková, že to, co se děje v našem sousedství, je pro nás důležité. Bylo to tak v roce 1914, v roce 1940 i v roce 1989… Pokud půjdou záležitosti v Evropě špatným směrem, nemůžeme předstírat, že jsme chráněni před jejich následky… Kdykoli se otočíme k Evropě zády, budeme toho dříve či později litovat.
David Cameron

Británie hraje podle Camerona v Evropě nezastupitelnou roli a přispěla k tomu, že sjednocování kontinentu pomohlo zabránit opakování krvavých konfliktů z první poloviny minulého století. „Jednou věcí jsem si naprosto jistý. Evropská unie pomohla navzájem smířit země, které si po dlouhá desetiletí šly po krku,“ řekl s tím, že Británie v historii ovlivňovala evropské dějiny stejně, jako Evropa ovlivňovala ty britské, a že toto úzké propojení nelze přehlížet.

Cameron připomněl, že rozhodnutí, které voliči nyní učiní, nebude mít vliv pouze na jedno či dvě volební období: „Ovlivní to osud naší země ne na pět let, ale na celá desetiletí a možná napořád.“

Už minulý týden řekl, že pokud se Britové rozhodnou z EU odejít, negativně to ovlivní i bezpečnost samotné Velké Británie.

Mezi soupeřícími tábory se před referendem vypsaným na 23. června stala národní bezpečnost klíčovou oblastí názorových sporů, a to zejména ve světle teroristických útoků Islámského státu v Paříži a Bruselu.

O víkendu dva bývalí šéfové britských tajných služeb varovali, že by se Spojené království stalo po opuštění EU zranitelnější vůči teroristickým útokům, a to hlavně kvůli oslabení zpravodajských toků mezi Británií a zbytkem Evropy.

Odpůrci členství Velké Británie v osmadvacetičlenné Unii tvrdí, že odchod by zemi umožnil lépe kontrolovat své hranice.

Johnson se po odchodu z čela Londýna plně pustil do kampaně o vystoupení z Unie

Boris Johnson a David Cameron
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Kampaň před referendem nyní v Británii vstupuje do své ostré fáze. Na Cameronův projev ve své řeči reagoval jeho stranický rival, bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Jeden z hlavních představitelů tábora zastánců vystoupení Británie z EU řekl, že premiérova varování ohledně bezpečnosti nemůže brát jako argument vážně. „Nedomnívám se, že by si ministerský předseda mohl skutečně myslet, že odchod z EU spustí v Evropě válku,“ řekl Johnson. 

Podle něj Cameron při vyjednávání s Bruselem neuspěl a nepodařilo se mu vyřešit některé klíčové otázky týkající se například možnosti regulovat imigraci, což byl cíl, který si premiér původně sám vytyčil. „Pro důvěru veřejnosti je velice zhoubné, když každý rok vedení země tvrdí, že omezí imigraci na desítky tisíc lidí, a pak to nesplní. Nemáme vůbec žádný způsob, jak kontrolovat počty příchozích,“ uvedl Johnson.

Bývalý starosta také obvinil Brusel, že jeho snahy o další centralizaci, regulaci a vytvoření „státu jménem Evropa“ přináší „erozi demokracie“. Katastrofické scénáře, které nastiňují odpůrci odchodu Británie z EU, se podle něj nesplní, prý jen podrývají britské sebevědomí.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že výsledky referenda by mohly být velice těsné. Podle šetření společnosti ICM ze začátku května by pro vystoupení Británie hlasovalo 46 procent dotázaných, pro setrvání 43 procent. Jedenáct procent dotázaných se ještě nerozhodlo. Jiné průzkumy naopak naznačují mírnou převahu stoupenců setrvání v EU.