Stále hrozí, že se hráz čínského jezera protrhne

Peking - Čínský prezident Chu Ťin-tchao už potřetí navštívil zemětřesením zdevastovanou provincii S'-čchuan. Největší pozornost se tam teď soustřeďuje na jezero Tchang-ťia-šan, které se vytvořilo po sesuvech půdy. Záchranáři se bojí prosakování vody a toho, že hráz včera narušily další otřesy půdy. Vodní hladina podle posledních zpráv dosáhla odvodňovacího kanálu, na kterém pracovalo několik tisíc vojáků v minulých dvou týdnech. Inženýři doufají, že až jím voda začne odtékat, tlak na stěnu přehrady se zmenší.

Velké obavy vyvolaly včerejší sekundární otřesy půdy. Nejsilnější z nich dosáhl 5,4 stupně Richterovy škály. Hráz, kterou vytvořil ohromný sesuv půdy, se tak destabilizovala. I po dokončení odvodňovacího kanálu tedy existují obavy, že se hráz protrhne.

Někteří čínští geologové varují, že pokud podobné otřesy přijdou za deště, hráz se s 90procentní pravděpodobností protrhne.

Čtvrt milionu lidí už bylo z ohrožené oblasti evakuováno. V údolí pod přehradou nicméně žijí další tisíce lidí, kteří nemají kam odejít. Nacházejí se totiž přímo v epicentru oblasti postižené zemětřesením z 12. května. Čtyřicet kilometrů pod přehradou leží město, které má více než milion obyvatel.