Breivik pálil obětem do hlavy a vydával bojový pokřik

Oslo – Soud s norským atentátníkem Andersem Behringem Breivikem pokračuje výpověďmi svědků. Dnes popisoval osudný den na Utöye mladík, kterého Breivik střelil do hlavy. I tak 20letý Glenn Martin Waldenström přežil. Když mu přijeli na pomoc, neměl dost síly, aby řekl policistům telefonní číslo rodičů, napsal ho proto krví na zem.

Glenn využil dnes svého práva a před svou výpovědí požádal, aby Breivik soudní síň opustil. Poté líčil, jak jej útočník zasáhl přímo do hlavy.

Sedmnáctiletá Ingvild Leren Stensrudová zase popisovala, jak se spolu s ní několik lidí schovalo v táborové kavárně. „Nemohli jsme se hýbat, zůstali jsme tam a byli jsme tak zticha, jak jen to bylo možné,“ vzpomínala. Brevik mezitím, co se Ingvild schovávala za klavírem, postřílel v místnosti přes tucet lidí. „Snažila jsem se dostat ke dveřím za ostatními, a když byli zasaženi střelbou, popadali na mě,“ líčila dívka. 

Breivik podle ní každé oběti vpálil do hlavy výstřel, aby se ujistil, že jsou doopravdy mrtví. Při útoku podle ní Breivik vydával různé výkřiky. Nejdřív si proto myslela, že útočníků je víc a domlouvají se tak mezi sebou, pak si ale uvědomila, že šlo „vlastně o bojový pokřik“ jediného střelce.

Breivik čelí obvinění z teroristických činů a hrozí mu 21 let vězení, nebo doživotní léčba v psychiatrické léčebně, pokud ho soud shledá nesvéprávným. Loni v červenci nejprve odpálil bombu v Oslu, kde zemřelo osm lidí. Pak odjel na ostrov Utöya, kde postřílel 69 lidí. Obžalovaný tvrdí, že zabíjel v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu a proti muslimskému přistěhovalectví.