Čeští pozorovatelé vyrazili do Sýrie

Damašek - Do Damašku dnes odletěla trojice českých vojenských pozorovatelů. Česká republika se tak na základě žádosti Organizace spojených národů rozhodla podpořit mezinárodní pozorovatelskou misi UNSMIS. Do Sýrie zamíří vojáci, kteří mají zkušenost z dřívějšího působení v mírových misích OSN v Demokratické republice Kongo a v Iráku. Oznámil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Syrský prezident Bašár Asad mezitím přiznal dopady západních sankcí na ekonomiku, Sýrie má ale dobré vztahy s jinými státy. Země také čelí „vážnému problému“ teroristů, jejichž cílem je chaos, nikoliv reformy, řekl Asad v rozhovoru odvysílaném ruskou televizí Rossija-24. Varoval jmenovitě Francii před dalším „podněcováním chaosu a krize“ na Blízkém východě.

V prvním interview po bezmála půl roce Asad kritizoval opoziční Syrskou národní radu (SNC) jako neefektivní a působící proti zájmům vlastního lidu. Za opozici podle něj bojují cizí žoldnéři, některé režim v Damašku dopadl a je připraven ukázat je světu, citovaly z Asadova interview světové agentury.
   
Výzvou k bojkotu nedávných parlamentních voleb se SNC zdiskreditovala, prohlásil dále prezident. „Podle mého proto nemají (opozice) žádnou váhu ani význam uvnitř Sýrie,“ řekl v rozhovoru překládaném do ruštiny. Proti jeho vládě prý bojují náboženští extremisté a členové al-Káidy ze zahraničí. „Jsou to cizí žoldáci, někteří jsou ještě naživu. Byli zadrženi a my se je chystáme ukázat světu.“

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

„Vysláním pozorovatelů se chceme aktivně podílet na stabilizaci situace v Sýrii. Armáda má s mírovými misemi OSN dlouholetou zkušenost, proto jsme byli schopni reagovat velmi operativně,“ uvedl prostřednictvím svého mluvčího ministr obrany Alexandr Vondra.

Celkem 300 příslušníků neozbrojené pozorovatelské mise UNSMIS s podpůrným civilním týmem by mělo působit v Sýrii na základě dubnových rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Cílem mise je dohlížet na klid zbraní a zajistit podporu pro naplňování mírového plánu.

Výbuch v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Strany konfliktu jsou povinny zajistit bezpečnost příslušníků mise bez omezení jejich svobody pohybu s tím, že primární odpovědnost má syrská vláda, uvedl Pejšek.

V mírových misích OSN v současnosti působí dalších pět českých vojáků. Tři příslušníci armády plní roli pozorovatelů v Demokratické republice Kongo. Jeden je vojenským poradcem v Afghánistánu a jeden voják je nasazen v roli styčného důstojníka v Kosovu.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)