Texas poslal na smrt nevinného muže

Londýn – Deník The Guardian upozorňuje na justiční omyl, při kterém v americkém Texasu v roce 1989 zřejmě popravili nevinného člověka. Podle rozsáhlé studie právních odborníků z americké Columbijské univerzity si vyšetřovatelé spletli nevinného Carlose DeLunu s kriminálníkem Carlosem Hernandezem, který zavraždil prodavačku na benzinové pumpě. Trest smrti ale za tento čin dostal DeLuna.

Profesor práva James Liebman společně s 12 studenty analyzoval případ od roku 2004. A tvrdí, že na smrt šel zřejmě nevinný člověk. Vychází přitom z výpovědí svědků, důkazů a fotografií z místa činu. DeLunu zadrželi policisté v únoru 1983 pro podezření z vraždy Wandy Lopezové, která pracovala na benzinové pumpě. Vrah ji bodl dlouhým řeznickým nožem, žena vykrvácela. 

DeLuna od začátku tvrdil, že je nevinný. Jako pachatele přitom označil Hernandeze. Prý ho viděl, jak se s obětí pere, z místa ale utekl, protože se bál, že ho policie s případem spojí. A to se nakonec také stalo, prokuratura přitom tvrdila, že Hernandeze si DeLuna vymyslel. 

Policie při vyšetřování případu častokrát pochybila. Muž, který měl DeLunu usvědčit, později přiznal, že mu dělá potíže rozeznat Hispánce od sebe. Policisté na místě činu také neodebrali žádné vzorky krve. Krev oběti přitom byla na zdech až do výšky jednoho metru. Na DeLunově oblečení se ale nenašla ani kapka krve. 

Teprve teď po letech dokázali právníci z Columbijské univerzity, že Hernandez skutečně existoval. Žil ve stejném městě jako DeLuna a měl časté konflikty se zákonem. Ve vězení byl ale minimálně, což Liebmanův tým vysvětluje tím, že byl zřejmě policejním informátorem. 

Hernandez se tím, že Lopezovou zabil, dokonce vychloubal. V roce 1989, jen pár měsíců před DeLunovou popravou, byl Hernandez odsouzen k deseti letům vězení za pokus o vraždu Diny Ybanezové, kterou rovněž napadl nožem. Ani tento případ si ale nikdo nespojil s tím, za který byl odsouzen De Luna.