Vrtulníky zaútočily na piráty na pevnině

Mogadišo – Protipirátské jednotky Evropské unie poprvé zaútočily na somálské pevnině. Až dosud posádky vojenských lodí pátraly po pirátech jen na moři. V noci ale vrtulníky přepadly skupinu námořních lupičů na pobřeží. Válečná plavidla hlídkují v Indickém oceánu od roku 2008, jejich úkolem je ochránit proplouvající obchodní lodě právě před útoky pirátů. Díky operaci Atalante se loni podařilo zatknout 117 pirátů a odhalit 27 jejich skupin.

Jednotky Evropské unie poprvé udeřily přímo na pevnině - na pobřeží poblíž města Harardhere, které je jednou z hlavních pirátských bašt. Podle velení operace Atalanta se na případu podílely helikoptéry, které odstartovaly z válečných lodí. Zasahující vojáci vůbec nevstoupili na pevninu.

Admirál Duncan Potts, který misi Atalante velí, doufá, že útok pomůže odradit piráty od vyplouvání na moře a od útoků na obchodní i rybářská plavidla. Mise o útoku informovala v prohlášení, kde upřesnila, že šlo o leteckou akci a že se její účastníci vrátili v pořádku na plavidla hlídkující kolem východní Afriky.

Nikdo nebyl při operaci ve vesnici Handulle zabit ani zraněn. Vrtulníky zasáhly sklad s palivem, piráti přišli také o zbraně a rychlé čluny. Handulle leží asi 18 kilometrů severně od hlavního stanu pirátů, od města Haradheere.

Do mise Atalante je zapojeno pět až deset válečných plavidel. Ty působí přirozeně na moři, ministři zahraničí EU nicméně ale v březnu odsouhlasili i razantnější zásahy proti pirátům u pobřeží, kde mají piráti základny, své lodě a palivo. Posádky lodí i vrtulníků mají povolení na tyto objekty útočit za přesně vymezených podmínek. Jednou z nich je vyvarovat se civilním obětem.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)