Sobotka navštívil české vojáky v Afghánistánu, řeč byla i o migraci

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštívil Afghánistán, kde se během neděle a pondělí setkal s českými vojáky. Ti slouží na kábulském letišti a základně Bagrám. Premiér se setkal také s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a vládními představiteli. Česko je podle něj připravené Afghánistánu pomáhat, v zemi ale musí pokročit vnitřní reformy.

„Stabilní a prosperující Afghánistán, schopný postarat se co nejdříve o svou vlastní bezpečnost, je i bezpečnostním zájmem ČR. Svou prací děláte nejen čest a dobré jméno naší zemi v zahraničí, ale také Armádě ČR u nás doma,“ poděkoval Sobotka vojákům.  

Česko má v Afghánistánu osmý největší vojenský kontingent v misi NATO. Nejvíce českých vojáků je na letecké základně Bagrám v blízkosti Kábulu, kde mají na starosti její vnější ostrahu. Nedávno ostrahu převzali vojáci 4. brigády rychlého nasazení od kolegů z Hranic na Moravě. V Kábulu jsou čeští vojáci zapojení do výcviku afghánských pilotů vrtulníků, pracují ve vojenské nemocnici nebo hlídají českou ambasádu. 

Do konce roku 2016 bude českých vojáků v Afghánistánu přibližně stejně. Nyní má Česko v zemi asi 245 vojáků. „Počítáme s tím, že v následujících letech se bude počet vojáků mise NATO postupně snižovat tak, jak se bude zvyšovat odpovědnost afghánské vlády za zajišťování vlastní bezpečnosti,“ dodal Sobotka. 

Štěpánka Martanová k návštěvě Sobotky v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Tématem byly i hospodářská spolupráce a migrace

Sobotka mluvil i o potřebě dohody mezi EU a Afghánistánem, na základě které by se vraceli zpět Afghánci, kteří nezískají v EU azyl. Z Afghánistánu nyní míří po Syřanech druhý nejvyšší počet uprchlíků do Evropy.

„Zemi opouští každý rok desítky tisíc převážně mladých lidí, které ovšem bude Afghánistán potřebovat pro svou budoucí obnovu a rozvoj,“ uvedl. Česká republika bude podle Sobotky usilovat o zlepšení životních podmínek v Afghánistánu, které by pomohly migrační tlaky zmírnit.

Česká republika podle Sobotky ročně do Afghánistánu posílá zhruba 60 milionů korun na rozvoj bezpečnosti, zemědělství, vzdělávání i jako přímou rozpočtovou pomoc. Pomoc by měla probíhat i nadále.

Český premiér měl do Afghánistánu původně letět loni v listopadu. Cestu zrušil kvůli teroristickým útokům v Paříži. Afghánistán by měl být cílem zahraničních misí i příští dva roky. Před týdnem plán schválila vláda, s mandátem armády musí ještě souhlasit parlament.