Slovensko chce kvůli úspěchu Kotleby zavést povinné exkurze do Osvětimi

Slovenští žáci by měli povinně jezdit na exkurze do bývalého koncentračního tábora v Osvětimi. Návrh předložila opozice, která hledá způsob, jak omezit popularitu krajní pravice po úspěchu Mariana Kotleby v březnových volbách. „Myslí si, že když studenti uvidí, jaká zvěrstva na lidech napáchal fašismus, určitě nebudou sympatizovat s extrémistickými stranami,“ vysvětluje redaktorka RTVS Martina Kvačkajová. Iniciativu vítá i ministerstvo školství.

Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) se netají nenávistí vůči Romům ani sympatiemi ke klerofašistickému Slovenskému státu, který byl za války pod vlivem nacistického Německa a dopustil se deportace desítek tisíc Židů. Přesto partaj ve volbách překvapivě získala 8 procent hlasů. Sám Kotleba uspěl již v roce 2013 v regionálních volbách, kdy byl zvolen předsedou Banskobystrického kraje.

„Za jeden z aktuálních problémů považujeme rozmáhání fašistických názorů v této zemi, což se projevilo i ve volbách. Chceme, aby vláda do učebního plánu středoškoláků zařadila povinnou návštěvu koncentračního tábora v Osvětimi,“ reagoval na Kotlebův úspěch nezařazený poslanec Zsolt Simon, k jehož iniciativě se připojila celá opozice s výjimkou LSNS.

Podle Simona je prevence nejjednodušší způsob, jak lze předcházet extremismu. „Když žáci na vlastní oči uvidí hrůzy holocaustu, přispěje to k eliminaci projevů rasismu, xenofobie, antisemitismu a extremismu,“ domnívá se poslanec. Povinné exkurze do Osvětimi již Slovensko v minulosti zvažovalo, do praxe ale nakonec uvedeny nebyly.

Resort školství souhlasí

Slovenský ministr školství Peter Plavčan nominovaný Slovenskou národní stranou (SNS) návrh opozice uvítal. „Žáci v terénu lépe pochopí souvislosti se stinnými stránkami světových a slovenských dějin, stejně jako látku z přírodopisu lépe přijmou, když bude výuka probíhat například v lese. Takové změny jsou součástí připravované rozsáhlé reformy školství,“ sdělil resort.

Exkurze do koncentračních táborů, které jsou povinné v některých německých spolkových zemích jakožto vyrovnání se s minulostí, pořádají slovenské střední školy na dobrovolné bázi. Muzeum v Osvětimi leží asi 100 kilometrů od slovensko-polských hranic, jednoho studenta vyjde prohlídka na zhruba 100 eur, na což někteří rodiče nemají peníze. Povinné zájezdy by byly podle návrhu hrazeny ze státního rozpočtu.

Novinářka: LSNS vnímá obvinění z extremismu jako trapné (zdroj: ČT24)

Marian Kotleba s opoziční iniciativou nesouhlasí. „Jeden z jeho poslanců Milan Uhrík se vyjádřil, že nerozumí, proč jejich stranu spojují s koncentračními tábory. Obvinění z pravicového extremismu vnímá jako trapné,“ tlumočí postoj LSNS Kvačkajová.

Podle LSNS mají být návštěvy koncentračních a vyhlazovacích táborů dobrovolné, nikoliv „povinné a ideologicky motivované.“ V takovém případě by Slovensku hrozil „návrat před rok 1989“.

Ficova vláda chce proti fašistickým myšlenkám bojovat i dalšími způsoby. „Žáci by se například měli více učit o životě národnostních menšin, programové prohlášení vzpomíná i na zavedení bezpečnostní výchovy na školách, která by měla sloužit jako prevence radikalizace zranitelných skupin obyvatelstva,“ říká Kvačkajová.