Kohl: Evropa nemůže hostit miliony uprchlíků, jde o naši existenci

Řešení uprchlické krize není v Evropě, ale v oblastech konfliktů, napsal bývalý německý kancléř Helmut Kohl ve sloupku pro list Tagesspiegel am Sonntag. V předmluvě k maďarskému vydání své nové knihy Z obav o Evropu se vymezuje vůči otevřené politice Berlína. Evropa se podle něj nemůže stát domovem pro miliony běženců.

Kohl bude v úterý ve svém domě v Ludwigshafenu hostit maďarského premiéra Viktora Orbána, který nechal postavit na maďarské hranici se Srbskem a Chorvatskem plot z ostnatého drátu na ochranu před migranty, za což si vysloužil kritiku z Bruselu i od lidskoprávních organizací.

Orbán je také známý svým odporem k povinným kvótám na přerozdělování běženců, o nichž chce nechat rozhodnout lidi v referendu.

Kohl považuje šéfa maďarské vlády za svého přítele. Maďarsku poděkoval, že v roce 1989 otevřelo hranice tisícům východních Němců prchající z komunistické země, což pomohlo vyvolat pád berlínské zdi.

Současná uprchlická krize se ale podle něj musí řešit v zasažených regionech, odkud lidé prchají, nikoli na starém kontinentě. „Evropa se nemůže stát novým domovem pro miliony lidí v nouzi,“ konstatoval Kohl.

Bývalý kancléř kritizuje dosavadní otevřený přístup Berlína – loni dorazilo do země asi 1,1 milionu migrantů. Angela Merkelová v září loňského roku vyzvala běžence uvázlé v Maďarsku, aby pokračovali v cestě do Německa. Podle Kohla šlo o rozhodnutí jednotlivce, které měla kancléřka předjednat s partnery v EU, což se ovšem nestalo.

Běženci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

„Evropa musí táhnout za jeden provaz“

Evropa by se kromě humanitárního aspektu věci měla soustředit i na své kulturní a bezpečnostní zájmy, zdůrazňuje Kohl s tím, že mnozí uprchlíci pocházejí z různých kulturních prostředí – nejsou židé ani křesťané, přičemž právě tato víra je základem evropských hodnot a sociálního řádu vůbec. „Jde o naší existenci,“ píše bývalý německý kancléř.

Vlády zemí EU vyzval, aby více spolupracovaly a věřily si v době plné obav. „Evropa musí táhnout za jeden provaz,“ dodává Kohl.

Evropa se snaží omezit příval utečenců, kteří míří na starý kontinent za lepším životem. Na základě nedávné dohody EU s Tureckem mají být vráceni desetitisíce nelegálních migrantů z Řecka do Turecka. Místo nich si jednotlivé státy EU převezmou stejný počet lidí s právem na azyl.

Po přerušení takzvané balkánské trasy uvázlo v Řecku asi 53 tisíc běženců. Podporu jim v sobotu vyjádřil papež František na ostrově Lesbos – do Vatikánu odvezl tři muslimské rodiny ze Sýrie. Podle něj jde o humanitární gesto, nikoli politický čin. Na Lesbu ale spolu s dalšími duchovními vyzval svět k solidaritě s běženci.