Brazilský parlament obsypali demonstranti. Čekají na hlasování o žalobě prezidentky

Debatu brazilské dolní komory doprovázely demonstrace stoupenců i odpůrců brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. V neděli komora hlasuje o ústavní žalobě proti hlavě státu. Ta je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení. Schválení ústavní žaloby, o níž má ještě rozhodovat Senát, považují místní média za pravděpodobné.

Policie zůstává v hlavním městě, stejně jako v Riu de Janeiru v pohotovosti. V metropoli na prostranství před parlamentem vztyčili ocelové zábrany, které mají zabránit násilnostem mezi tábory přívrženců a odpůrců Rousseffové. Před parlamentem v Brazílii se v sobotu utábořilo několik tisíc stoupenců prezidentky, zejména z řad odborářů a levicových aktivistů. Nedaleko od nich táboří stovky demonstrantů žádajících impeachment, tedy ústavní žalobu proti Rousseffové.

Je to puč, tvrdí prezidentka

Podle průzkumů veřejného mínění její odvolání požadují dvě třetiny Brazilců, stejně jako 19 z 25 politických stran zastoupených v parlamentu. Oba tábory slibují, že v neděli, v den hlasování, zaplaví hlavní město.

Levicová prezidentka, jejíž vládní koalici v posledních týdnech opustilo několik partnerů včetně největší brazilské strany, se podle iniciátorů žaloby provinila proti zákonu o rozpočtové odpovědnosti, když manipulovala s výsledky státního rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před předloňskými volbami. Kritici tvrdí, že si tím pomohla v kampani, díky níž nakonec obhájila prezidentský mandát.

Brazílie čeká na možnou žalobu prezidentky (zdroj: ČT24)

Rousseffové hrozí, že se stane první sesazenou brazilskou hlavou státu po téměř čtvrt století. Úřadu by se po jejím odchodu ujal viceprezident Michel Temer. Ten je podle agentury AP zapleten do korupční kauzy kolem státní petrochemické společnosti Petrobras a právě jeho prezidentka označila jako hlavního organizátora puče, který ji má sesadit.

Odvolání potkalo v roce 1992 i Fernanda Collora de Mello. Teď působí jako senátor.