Berlínem prochází nová zeď, upozorňuje na sociální rozdíly

Berlín - Berlínskou ulici Friedrichstrasse opět protnula zeď, a to poblíž místa, kde do roku 1989 stávala železobetonová bariéra obepínající východní Berlín. Tentokrát se ale jedná o uměleckou instalaci, která má upozornit na sociální rozdíly. Ty symbolizuje právě 3,3 kilometru dlouhá Friedrichstrasse, jejíž někdejší „východní“ část lemují luxusní obchody, zatímco té „západní“ zůstala omšelost někdejší západoberlínské periferie s velkým počtem přistěhovalců.

Kousek od nové bariéry se nachází významné turistické atrakce německé metropole, Muzeum Berlínské zdi a Checkpoint Charlie, někdejší známý hraniční přechod.

Kontrast je patrný na první pohled

Makedonská umělkyně Nada Prljaová svou černou kamennou zeď dlouhou 12 a vysokou pět metrů nazvala Zdí míru. „Nová zeď podtrhuje kontrast mezi horní Friedrichstrasse vyznačující se atraktivními obchody a drahými byty a chudou jižní částí ulice mířící do multietnické čtvrti Kreuzberg,“ řekl mluvčí berlínského uměleckého bienále Denhardt von Harling.

Nová berlínská zeď
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zeď je součástí nynějšího berlínského bienále, které se zaměřilo na „politické“ umění. Nová bariéra má ve Friedrichstrasse stát dva měsíce. Ta předchozí padla až po více než 28 letech. „Zeď je symbolem rozdělení a je sama o sobě schopná zvýraznit neviditelné rozdíly,“ řekla makedonská umělkyně.

Dílo se setkalo s rozporuplnými reakcemi

„Mně se opravdu nelíbí,“ říká Younes Alkhatib, kadeřník z „chudé“ části ulice. „Pocházím z Palestiny a tato zeď mi připomíná, co se dělo v Izraeli,“ připomněl Alkhatib bezpečnostní bariéry vybudované Izraelem na hranicích s palestinskými územími.

Jiný názor má provozovatel nedalekého bazaru Frank Wille, podle něhož jde o dobrý nápad. „Opravdu to poukazuje na problém, s nímž se ve Friedrichstrasse potýkáme léta. Ulice je viditelně rozdělená. Tentokrát umění splnilo svou funkci být odvážné, provokativní a sociálně angažované,“ dodal Wille.