Německá vláda souhlasí se stíháním satirika kvůli zesměšňování Erdogana

Německá vláda vyslovila souhlas se stíháním satirika Jana Böhmermanna kvůli básni zesměšňující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Rozhodnutí kabinetu oznámila německá kancléřka Angela Merkelová. O zahájení trestního stíhání Böhmermanna požádala Berlín Ankara. Turecký prezident podává i občanskoprávní žalobu.

V německé vládní koalici podle Merkelové panovaly různé názory, zda turecké žádosti vyhovět a zahájit stíhání. Média krátce před kancléřčiným vystoupením informovala, že proti se stavěla především koaliční Sociálnědemokratická strana (SPD).

Podle Merkelové je ale důležité, aby v právním státě o vině rozhodovali státní zástupci a soudci, nikoli politici. Kabinet chce podle kancléřky předložit novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu z trestního řádu po roce 2018 zmizel.

„Rozhodnutí považuji za chybné. Trestní stíhání satiry kvůli urážce majestátu do moderní demokracie nepatří,“ uvedl na Twitteru předseda sociálnědemokratické frakce v německém Spolkovém sněmu Thomas Oppermann. Kritici německé vládě vyčítají, že na Ankaru bere ohled jen kvůli její dohodě s Evropskou unií, která mimo jiné umožňuje vracení migrantů z Řecka do Turecka.

Současné německé zákony pro trestní stíhání za urážku představitele cizího státu vyžadují, aby stát, jehož představitel byl uražen, přímo požádal o potrestání a aby se stíháním vyslovila souhlas německá vláda. Turecko žádost podalo na počátku týdne a Merkelová v úterý uvedla, že její kabinet tuto otázku projedná. Zároveň ale zdůraznila, že svobodu vyjadřování a tisku garantuje německá ústava a že tyto hodnoty mají ve společnosti mimořádný význam.

  • Böhmermann ve své básni přednesené v televizi ZDF odkazoval na předchozí pořad televize NDR extra 3, v němž zazněla satirická píseň o Erdoganovi připomínající procesy proti novinářům a útoky Turecka na kurdská území. Turecký prezident si kvůli písni pozval k vysvětlení německého velvyslance v Ankaře, což Böhmermann velmi hrubými výrazy kritizoval.
  • Erdogana v básni vylíčil jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála. Přirovnal ho rovněž k Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangovi Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou. Vulgarity na účet turecké hlavy státu a zesměšňování jeho mužství doprovodil kritikou údajného potlačování menšin v Turecku včetně Kurdů či křesťanů.

Zatímco píseň německá vláda obhajovala jako legitimní výraz svobody projevu, od pozdější básně se jasně distancovala. Podle DPA obsahovala „podpásovky“ a podle kancléřky Merkelové byla „vědomě urážlivá“.

Řada německých kolegů vyjádřila s Böhmermannem solidaritu a vyzvala zastupitelství v Mohuči, aby vyšetřování tohoto případu co nejdříve zastavilo. „Diskuse a kritika básně Jana Böhmermanna se má odehrávat v kulturních kruzích naší země, a ne v mohučské soudní síni,“ píší umělci v otevřeném dopise, který podepsal i bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis. 

Už se to nesmí opakovat, žádá Erdogan

obrázek
Zdroj: ČT24

Erdogan se snaží dosáhnout potrestání Böhmermanna i v občanskoprávním sporu. Jeho právní zástupce Hubertus von Sprenger podal příslušnou žalobu a je připraven vést spor „do poslední instance“. „Prezident si od tohoto kroku slibuje potrestání dotyčného a také to, že se jeho výroky v budoucnu již nebudou opakovat,“ řekl von Sprenger.

Za porušení zákona o urážce cizích činitelů v Německu hrozí až tři roky vězení nebo peněžitá pokuta. V případě prokázání nactiutrhání se může odsouzený za mříže dostat až na pět let. Böhmermann kvůli aféře dostal i několik výhrůžek a byla mu přidělena policejní ochrana. Pozastavil také přípravu nových televizních pořadů.

Analytička Lizcová: Podle Merkelové by o osudu satirika měl rozhodnout nezávislý soud (zdroj: ČT24)

Báseň byla odvysílána v televizi ZDF v rámci pořadu Neo Magazin Royale. V repríze pořadu inkriminovanou pasáž televize vypustila a stáhla ji také ze svého internetového archivu odvysílaných pořadů.

V minulosti zaplatili pokutu například karikaturisté listu Kölner Stadt-Anzeiger, kteří v roce 1964 urazili během státní návštěvy íránského šáha Rezu Pahlavího.