Australští novináři se zapletli do pokusu o únos dětí z Libanonu

V Libanonu začalo soudní řízení s deseti osobami za pokus o únos dvou dětí. Ve skupině je australská matka dětí a tým australské televize, který se na činu podílel. Podle libanonského tisku dotyčným hrozí až dvacetileté vězení. Soud by měl rozhodnout o obvinění, případném propuštění z vazby, propuštění na kauci nebo o zrušení stíhání.

Dotyčné osoby čelí obvinění z únosu a zadržování nezletilých, fyzického útoku a spolčování za účelem spáchat trestný čin. Ke skupině patří tým australské televize z pořadu 60 Minutes včetně moderátorky Tary Brownové. Dále jsou v ní Libanonci a rovněž dva britští občané.

Skupina se minulý týden pokusila unést tři a půl roku a pět a půl roku staré děti Australanky Sally Faulknerové, když čekaly s chůvou a babičkou na školní autobus na ulici v Bejrútu. Babičku při incidentu únosci uhodili do hlavy.

Podle australského listu Herald Sun byl únosem pověřen tým ze skupiny zabývající se mezinárodními spory o opatrovnictví dětí. Incident zaznamenala jednak pouliční kamera, ale také australský televizní tým, který byl připraven případ zdokumentovat.

Horizont: Z rodinného sporu diplomatická roztržka (zdroj: ČT24)

Libanonský soud přezkoumá rozhodnutí toho australského

Spor o opatrovnictví se táhl několik let a libanonský soud bude zkoumat, zda bylo opatrovnictví Faulknerové přiznáno podle australského zákona. Otcem je Alí Amín, který má libanonské a americké občanství.

Za ním stojí rozhodnutí libanonského církevního soudu, který opatrovnictví matky neuznává, jelikož Faulknerová údajně od rozluky s Amínem navázala jiný vztah a má v něm další dítě. Australské sdělovací prostředky také uvádějí, že Amínova matka je Ibtisáma Barríová a patří k významné rodině předsedy libanonského parlamentu Nabího Barrího.

Faulknerová tvrdí, že Amín děti vyvezl z Austrálie bez povolení. Matka do Libanonu připlula lodí a chtěla se s dětmi dostat na Kypr na jachtě, kterou měli kormidlovat britský námořník a bývalý australský voják.

Soudce v úterý vyslechl jednotlivě všechny aktéry případu. „Je to naprostý zmatek. Děti jsou v pořádku, jsou zdravé a to je to jediné, na čem záleží. Udělal jsem vše pro to, abych je uklidnil. Mohla (jejich matka) to provést jinak, děti se do toho neměly zatahovat,“ řekl australským novinářům Amín.

Podle dostupných informací většinou vozil děti do školy otec, který pracuje jako instruktor vodních sportů. Na minulou středu se mu objednali čtyři zákazníci, kteří se však nedostavili. Amín ten den nechal přesun dětí do školy na babičce. Faulknerovou ale nehodlá zažalovat. „Je to matka mých dětí, kdybych byl na jejím místě, udělal bych totéž,“ řekl.

Australská televize vysvětlila přítomnost svého týmu tím, že chtěla poukázat na problém mezinárodních sporů o opatrovnictví dětí. Do případu je zapojena britská organizace zabývající se navracením unesených dětí, avšak její konkurenti ji označili za „gangstery“.

Amín a jeho matka s dětmi
Zdroj: Mohamed Azakir/Reuters

Faulknerová a Amín se podle serveru The Sydney Morning Herald vzali v Austrálii a narodily se zde i obě jejich děti. Rodina se ale následně přestěhovala do Libanonu. Po výbuchu nedaleko jejich domu na předměstí Bejrútu se Faulknerová rozhodla i s dětmi vrátit zpátky do Austrálie, kde je Amín pravidelně navštěvoval.

Během poslední návštěvy se měla Faulknerová s Amínem domluvit, že děti s ním pojedou na třítýdenní prázdniny do Libanonu, píše australský server s odvoláním na přítelkyni Faulknerové. Už cestou do Libanonu ale dal Amín Faulknerové vědět, že jí děti vrátit nehodlá.

Asi po šesti týdnech Amín přerušil veškeré kontakty mezi dětmi a matkou, argumentoval tím, že je to příliš stresuje.

Faulknerová se proto vydala do Libanonu za ním a podle The Sydney Morning Herald si s sebou přivezla i soudní rozhodnutí o plném svěření dětí do své péče.