Ukrajinský premiér Jaceňuk rezignoval

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk rezignoval na svou funkci, informoval o tom list Ukrajinska Pravda. Jaceňukova vláda v poslední době ztrácela podporu v parlamentu. Premiérova rezignace tak může otevřít cestu k ukončení politické krize v zemi.

„Rozhodl jsem se rezignovat na post premiéra Ukrajiny. V úterý svou demisi předám parlamentu. Moje rozhodnutí má několik důvodů – politická krize ve vládě byla vyvolaná uměle, touha vyměnit jednu osobu zaslepila politiky a paralyzovala jejich vůli dosáhnout skutečné změny na Ukrajině,“ uvedl Jaceňuk.

„Ode dneška vidím své úkoly šířeji, než je výkon funkce šéfa vlády. Součástí mého programu jsou nové volební zákony, ústavní reforma, reforma justice, koaliční kontrola směřování nové vlády, mezinárodní podpora Ukrajiny a její členství v EU a v NATO,“ dodal Jaceňuk. Jako úspěch své vlády zmínil uchránění Ukrajiny od státního bankrotu, zahájení strukturálních reforem a nezvratné nasměrování země k západní Evropě.

Hluboká vládní krize trvá na Ukrajině už dva měsíce

V únoru Jaceňukova vláda ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. Později koalice přišla o většinu, když ji opustily dvě vládní strany. Popularitě Jaceňukovy vlády nepřidaly ani bolestné ekonomické reformy, upozornil zpravodaj ČT Josef Pazderka.

K rezignaci již dříve Jaceňuka vyzval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Předčasné volby jsou podle něj nejhorší variantou. K těm ale podle Pazderky s největší pravděpodobností nedojde.

„Pravděpodobně se Jaceňukově straně Lidová fronta a Bloku Petra Porošenka podařilo dojít ke shodě, jak by mohla vypadat nová vláda,“ uvedl zpravodaj ČT Josef Pazderka. Jaceňuk během své rezignace podpořil svého nástupce - Volodymyra Hrojsmana, současného předsedu ukrajinského parlamentu, který patří k Bloku Petra Porošenka.

Z prohlášení se dá vyčíst, že velmi pravděpodobně došlo k nějaké tiché dohodě mezi hlavními hráči v ukrajinském parlamentu – Blokem Petra Porošenka a Lidovou frontou Arsenije Jaceňuka. Je pravděpodobné, že našli zbývajících deset poslaneckých hlasů, aby prošla nová vláda.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Osmatřicetiletý Hrojsman je poměrně zkušeným politikem. V první Jaceňukově popřevratové vládě vykonával funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Dlouhá léta působil jako starosta města Vinnycja v centrální Ukrajině.

Hrojsman chce do budoucí vlády povolat bývalého slovenského ministra financí Ivana Mikloše. Ten své jmenování ukrajinským ministrem financí podmínil tím, že si ponechá slovenské občanství. Jeho vstup do ukrajinské vlády by proto měl umožnit zvláštní zákon, který mu umožní zasednout v novém kabinetu i bez toho, že se zřekne slovenského občanství. Mikloš dosud působil jako poradce ukrajinské ministryně financí Natalje Jareskové.