Erdogan je zoofil a pedofil, recitoval v televizi německý komik. Hrozí mu vězení

Německému satirikovi Janu Böhmermannovi hrozí až pětiletý trest, pokud se ho Ankara rozhodne obvinit z urážky hlavy státu. Mladý komik v básni o tureckém prezidentovi v pořadu televizní stanice ZDF uvedl, že Erdogan má „sexuální styk s kozami a sleduje dětské porno, zatímco kope do zadku Kurdy“. Německá kancléřka Angela Merkelová to odsoudila jako úmyslnou urážku. Němečtí žalobci už zahájili předběžné vyšetřování.

Böhmermann je velmi oblíbený mezi německou mládeží. Kontroverzní báseň recitoval minulý čtvrtek v rámci pořadu Neo Magazin Royale. Že akce nemusí zůstat bez následků, si komik dobře uvědomoval. „Co se chystám přečíst, není povoleno. Pokud by se to četlo na veřejnosti, bylo by to v Německu zakázané,“ podotkl satirik, než začal urážet tureckou hlavu státu.

Turecká vláda si už v březnu stěžovala na satirickou píseň, kterou odvysílala veřejnoprávní televize v březnu a která si dělala legraci z Erdoganovy pompéznosti a nedostatků v oblasti lidských práv v Turecku za jeho vlády.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Reuters

Tehdy si turecký prezident pozval k vysvětlení německého velvyslance v Ankaře, německá vláda ale píseň obhajovala jako legitimní výraz svobody projevu, zatímco od básně se jasně distancovala. Podle kancléřky Merkelové byla „vědomě urážlivá“. ZDF již báseň odstranila ze svých internetových stránek.

Podle německých médií se ministerstvo zahraničí vyjádřilo v tom smyslu, že Böhmermann pravděpodobně spáchal trestný čin.

Mohučská vrchní státní zástupkyně Andrea Kellerová sdělila, že její úřad obdržel zhruba dvacítku trestních oznámení od soukromých osob a další budou pravděpodobně následovat. Všechny jsou nyní společně prověřovány. Za urážku zahraniční hlavy státu může padnout trest odnětí svobody až na pět let.

Sám komik se na facebooku omluvil – ovšem po svém. „Pokud jsem během naplňování své koncesionáři placené vzdělávací mise zranil city opravdových demokratů, prosím pokorně o odpuštění,“ uvedl.

Německému satirikovi hrozí za urážení Erdogana roky za mřížemi (zdroj: ČT24)

Svoboda projevu v Turecku v ohrožení

Erdogan je často obviňován z autoritářského stylu vlády a snahy umlčet kritiky. Obavy panují zejména ohledně svobody médií. Úřady minulý měsíc převzaly kontrolu nad nezávislou tiskovou agenturou Cihan a opozičním deníkem Zaman, což vyvolalo protesty v Istanbulu i kritiku z Evropy a USA. 

Převzetí opozičního deníku  je podle agentury Reuters součástí represí vůči příznivcům duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Erdogan obviňuje Gülena, že se ho s pomocí svých stoupenců v Turecku pokouší svrhnout, což duchovní odmítá.

Policie použila slzný plyn na demonstraci na podporu opozičního deníku Zaman
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Úřady už v minulosti nechaly zavřít jiná opoziční média spojovaná s Gülenem. Kromě toho jsou dva prominentní novináři z opozičního listu Cumhuriyet obviněni z ohrožení turecké národní bezpečnosti, protože zveřejnili informace o údajných tureckých dodávkách zbraní syrským islamistům.

Turecko v současné době opět bojuje s kurdskými separatisty a mluví se o velkém množství civilních obětí. Prezident se nedávno nechal slyšet, že by stoupence Strany kurdských pracujících (PKK) zbavil tureckého občanství.

Už v březnu se dostal pod palbu kritiky za výzvu, aby byla definice terorismu rozšířena a zahrnula novináře, aktivisty i další, kdo „zneužívají své postavení, pera či titulu, a dávají je k dispozici teroristům“.

Vydáno pod