WhatsApp šifruje veškerou komunikaci, obává se „appláckého“ osudu

Vlastníci aplikace pro bezplatné posílání zpráv WhatsApp oznámili, že nově zašifrují veškerou komunikaci. Jde o reakci na nedávný spor o odemčení obsahu iPhonu střelce z kalifornského San Bernardina. FBI se do mobilu dostala přes protesty Applu a ochránců práv na soukromí.

Zprávy jsou zašifrovány v okamžiku, kdy opustí přístroj odesílatele a mohou být dešifrovány pouze příjemcem. Komunikace je nečitelná pro osoby, které ji zachytí v mezidobí, ať už jde o kriminálníky nebo úřady.

„Myšlenka je jednoduchá. Když pošlete zprávu, jediný člověk, který si ji přečte, bude osoba nebo skupina, které ji odesíláte. Nikdo jiný ji neuvidí, ani zločinci, ani hackeři, ani represivní režimy. Dokonce ani my,“ oznámili vlastníci aplikace.

Ochránci práv i bezpečnostní experti mluví o „velkém vítězství“

Lidskoprávní organizace Amnesty International považuje tento krok za „obrovské vítězství“ svobody projevu. Miliarda uživatelů WhatsApp nyní může „komunikovat beze strachu“, uvedla organizace.

Je to obrovské vítězství (práva) na soukromí a svobodu projevu, a to zejména pro aktivisty a novináře, kteří jsou závislí na důvěryhodné komunikaci, aby mohli vykonávat svou práci, aniž by jejich životy byly vystaveny většímu riziku.
Amnesty International
Aplikace Whatsapp
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Rozhodnutí WhatsApp uvítali i bezpečnostní experti. „Nejnovější aktualizace WhatsApp jsou vítězstvím pro soukromou komunikaci,“ prohlásil bezpečnostní výzkumník Comparitech. Rozhodnutí šifrovat zprávy se nezamlouvá americkým úřadům, které se snaží sledovat teroristy a jiné podezřelé osoby.

Podle advokáta FBI Jamese Bakera šifrování ohrožuje práci donucovacích orgánů. Stejné šifrování používá i aplikace Telegram, která je známá tím, že ji používá ke sdílení informací Islámský stát.

WhatsApp nechtěl dopadnout jako Apple

FBI koncem března uvedla, že se dostala k obsahu telefonu Syeda Farooka i bez pomoci Applu. Úřad se zajímal o možnou komunikaci Syeda Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s Islámským státem. V kalifornském San Bernardinu loni v prosinci postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili.

obrázek
Zdroj: ČT24

Farookův telefon iPhone 5C podle úřadů mohl obsahovat důkazy. Apple ale jejich požadavky odmítal, protože by mohly vytvořit nebezpečný precedent, ospravedlňující v budoucnu další požadavky úřadů na přístup k osobním údajům dalších občanů.

V tomto sporu se za Apple postavili bezpečnostní experti, ochránci práva na soukromí a další přední technologické firmy jako Google, Facebook či Microsoft. Úřady v této při podporovali pozůstalí po obětech útoku v San Bernardinu.