Ze 73 uprchlíků jsou opět stovky. Příliv migrantů do Řecka se prudce zvýšil

Ještě v neděli se dostalo z Turecka do Řecka přes Egejské moře jenom 73 migrantů. V pondělí to pak bylo 232 a v úterý 192. Za posledních 24 hodin ale tyto počty opět prudce vystřelily vzhůru a řecké úřady evidují 766 nových přistěhovalců na svém území, píše agentura DPA.

Od příštího týdne by měla přejít z papíru do praxe dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem, podle níž by všichni uprchlíci připlouvající na řecké ostrovy neregulérním způsobem měli být vraceni do Turecka.

Za každého Syřana mezi nimi by EU měla z Turecka vyzvednout jednoho syrského občana, přičemž přednost budou mít ti, kteří se nepokusili sami překonat Egejské moře. V Turecku je v současnosti 2,7 milionu syrských uprchlíků. S prvním přemisťováním by se mělo podle všeho začít v pondělí 4. dubna.

Turecko je aktivnější

Omezení proudu uprchlíků z Turecka v době po podepsání této dohody se přičítá aktivnějšímu zasahování tamějších úřadů proti koncentrujícím se migrantům na pobřeží a proti převaděčům. Během Velikonočního pondělí dokonce připlulo do přístavu Pireus u Atén pouze 17 běženců, do té doby to přitom byly řádově stovky každý den.

Migranti na ostrově Lesbos ale proti případné deportaci protestují. „Raději nás tady zabijte, ale neposílejte nás zpět do Turecka,“ objevilo se podle řecké televize na jednom transparentu vyvěšeném na plotě shromažďovacího střediska v obci Morie.

V Řecku je v současnosti zhruba 52 tisíc uprchlíků. Jejich počty se začaly před měsícem zvyšovat, protože země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.

Šéf OSN: Svět by měl přijmout půl milionu syrských uprchlíků

Vedle toho ve středu odstartovala v Ženevě meziministerská konference pořádaná Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Úvodní řeč měl generální tajemník Pan Ki-mun, který vyzval všechny země světa, aby během příštích tří let přijaly téměř půl milionu syrských uprchlíků.

Podle agentury Reuters se OSN snaží do konce roku 2018 přemístit zhruba 480 tisíc uprchlíků ze zemí sousedících se Sýrií. V poměru k celkovému počtu běženců, kteří ze země uprchli, jde o pouhou desetinu. Jak uvedl Pan Ki-mun, je přitom potřeba překonat „rozšířený strach a politické spory“.

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho běženci čelí rostoucím překážkám pro to, aby našli bezpečí. „Musíme najít způsob, jak se vypořádat s touto krizí humánnějším, spravedlivějším a organizovanějším způsobem. To je možné pouze v případě, že mezinárodní společenství bude jednotné a bude se shodovat v tom, jak se pohnout kupředu,“ řekl Grandi.

Pokud by měla Evropa přijmout stejné procento uprchlíků jako Libanon v porovnání k počtu obyvatel, musela by vzít 100 milionů běženců.
Filippo Grandi
vysoký komisař OSN pro uprchlíky

Během už pět let trvající války v Sýrii zahynulo nejméně 250 tisíc lidí. Ze země uteklo skoro pět milionů Syřanů. Nejvíce do sousedního Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Statisíce jich pak zamířily dál přes Řecko do zbytku Evropy, zejména Německa.