Zkáza Palmýry se nekoná, ukazují snímky města po osvobození z područí IS

Syrské úřady se chystají na obnovu antické Palmýry. Nové snímky překvapivě ukazují, že město na seznamu světového dědictví UNESCO je až na několik zničených památek v relativně dobrém stavu. Vládní jednotky o víkendu za podpory ruského letectva vytlačily z Palmýry bojovníky takzvaného Islámského státu (IS), kteří starověké město ovládali skoro rok.

Pyrotechnici pokračují v odstraňování náloží, protože islamisté zaminovali obytné čtvrti i historickou část města. Rusko vyšle tento týden do Palmýry vojáky, roboty a techniku, aby pomohli s odminováním. Operace prý bude financována z peněz určených pro ruské zastoupení při UNESCO.

V době, kdy bylo město v područí IS, byl kompletně zničen slavný Belův chrám a Baal-Šaminův chrám, hlavní oblouk nechali radikálové zbourat buldozery.

Na svém místě není socha královny Zenobie, která zde vládla ve 3. století, a těžce poškozeno je také mnoho artefaktů, jež byly v městském muzeu. Bohyni Athéně chybí hlava a je zřejmé, že v přízemí muzea vybuchla nálož, protože celá hala je pokryta úlomky z rozbitých soch.

Šéf syrských památek uvedl, že očekával to nejhorší, agentuře AFP ale sdělil, že město je v poměrně dobrém stavu.

Pokud bude dostatek peněz, syrské úřady by měly být schopné vrátit všechny památky v Palmýře do relativně slušného předválečného stavu zhruba do pěti let.
Jakub Szántó

Před začátkem občanské války v Sýrii v roce 2011 navštěvovalo Palmýru přes 150 tisíc turistů ročně. Plány syrských úřadů na obnovu města už ocenil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Jsme povzbuzeni tím, že syrské vládní síly porazily Islámský stát v Palmýře a jsou schopny chránit společné kulturní dědictví. Těší mě také oznámení vlády, že se pokusí památky nejen chránit, ale i zrestaurovat. Doufám, že toho bude schopna,“ podotkl šéf OSN.

Syrský prezident Bašár Asad označil znovudobytí Palmýry za „významný úspěch ve válce proti terorismu“. Jeho armáda má nyní nad městem plnou kontrolu. Asadovi poblahopřál k úspěchu šéf Kremlu Vladimir Putin. Podle Kremlu si Asad dobře uvědomuje, že bez podpory Moskvy by operace nebyla úspěšná.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se mu podařilo zasáhnout 158 pozic islamistů. Podle Syrské observatoře pro lidská práva zemřelo v bojích o město na 400 džihádistů. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó ale nebyli islamisté zcela poraženi a v oblasti došlo ke třem sebevražedným útokům namířeným vůči syrské armádě.

Členové IS loni v srpnu zabili jednaosmdesátiletého ředitele muzea Chálida Asada, protože odmítl říci, kam úřady schovaly památky, které byly schopné odvozu.