Taliban zabil v pákistánském parku desítky lidí, cílil na křesťany

Nejméně 70 mrtvých, z toho 29 dětí, a přes 340 zraněných si vyžádal útok sebevražedného atentátníka u parku na předměstí Láhauru na severovýchodě Pákistánu. K odpovědnosti za útok se přihlásila odnož radikálního Talibanu - Džamáat al-Ahrár. Cílila na místní křesťany. Pákistán kvůli útoku zahájí operaci speciálních sil a premiér Naváz Šaríf nařídil zlepšit koordinaci bezpečnostních agentur proti terorismu.

K atentátu došlo na parkovišti u vchodu do rozsáhlého parku na předměstí desetimilionového Láhauru, metropole Paňdžábu, největší a nejbohatší pákistánské provincie. Útočník měl na sobě podle prohlášení úřadů asi 20 kilogramů trhaviny a také batoh plný šroubů, aby byl ničivý efekt nálože ještě vyšš. Nedaleko místa výbuchu se údajně nachází dětské hřiště. 

Policejní důstojník Haidar Ašraf uvedl, že mezi oběťmi atentátu bude pravděpodobně řada křesťanů, kteří do parku přišli oslavit Velikonoce. Mnoho rodin podle něj v okamžiku výbuchu park právě opouštělo. „Odnesl jsem odtud dvacet dětí, aby je odvezli do nemocnice. Tři těla jsem přemístil k policejnímu vozu. V okamžiku výbuchu si děti hrály na hřišti,“ podotkl jeden ze svědků.

Jeden z očitých svědků agentuře Reuters řekl, že poté, co se po výbuchu usadil prach, viděl všude kolem sebe části lidských těl. „Plameny při explozi šlehaly tak vysoko, že sahaly až nad stromy. Viděl jsem těla létající vzduchem,“ uvedl Hasan Imrán, který přišel do parku na procházku.

Televizní záběry z místa atentátu ukazovaly množství zraněných a plačících žen a dětí. „Kéž by Bůh seslal svůj hněv na ty útočníky. Co je to za lidi, že útočí na děti v parku?“ prohlásila Nasrín Bibíová, která v nemocnici čekala na informace o zdravotním stavu své dvouleté dcerky zasažené výbuchem.

Sebevražedný útočník v Pákistánu zabil nejméně 70 lidí (zdroj: ČT24)

Provinční vláda okamžitě po útoku nařídila uzavření všech veřejných parků a vyhlásila třídenní smutek. Zavřeny byly také obchody na láhaurské hlavní nákupní třídě. Stovky obyvatel Láhauru se vydaly do nemocnic darovat krev.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mu odsoudil atentát  jako „akt děsivého terorismu“. Pachatelé podle něj musí být urychleně hnáni před spravedlnost. Šéf OSN rovněž vyzval pákistánskou vládu, aby učinila vše pro ochranu náboženských menšin a všech ostatních lidí v zemi.

Papež František pak požádal pákistánské úřady, aby učinily maximum na ochranu křesťanského obyvatelstva. „Násilí a zbabělé zabíjení znovu vedly nejenom k utrpení, ale i k destrukci,“ sdělil papež. Vatikán už v neděli odsoudil „fanatické násilí, které vedlo k hroznému masakru desítek nevinných“. Křesťané tvoří asi dvě procenta ze 200 milionů občanů Pákistánu. Většina Pákistánců vyznává sunnitský islám.

Taliban slibuje další útoky

K útoku se přihlásila jedna z frakcí pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár. V prohlášení radikálové uvedli, že cílem sebevražedného atentátu byla místní křesťanská menšina. „Chceme vyslat poselství premiérovi Navázovi Šarífovi, že jsme vstoupili do Láhauru,“ sdělil mluvčí skupiny. „Naši sebevražední atentátníci budou pokračovat v útocích,“ dodal.  

Pákistánská armáda proti Talibanu zesílila ofenzivu v kmenových oblastech po masakru ve škole v Péšávaru, při němž v prosinci 2014 ozbrojenci zabili 153 lidí, převážně školáků. Ozbrojenci odpověděli novými útoky, při nichž jen od začátku letošního roku zahynuly desítky lidí.

Premiér Šaríf na bezpečnostní schůzce prohlásil, že odhodlání země vypořádat se s radikály vzrůstá. Při pěti raziích prý bylo zadrženo mnoho lidí a zabaveny zbraně. Premiér navštívil raněné v nemocnicích a na bezpečnostní schůzi prohlásil, že boj proti terorismu je zásadní.„Odhodlání našeho národa i vlády sílí a zbabělý nepřítel útočí na bezbranné,“ řekl.

Bezpečnostní síly podle něj musejí být schopné zasáhnout dříve, než radikálové zaútočí znovu. „Přeji si lepší koordinaci mezi policií a tajnými službami. Provincie by měly urychlit protiteroristické výzvědné operace,“ sdělil.

Armádní a vládní zdroje pak v pondělí oznámily, že v Paňdžábu bude zahájena operace zvláštních sil proti islámským radikálům. Specialisté dostanou mimořádné pravomoci, aby mohli provádět útočné akce a výslechy podezřelých. „Podrobné podmínky teprve budou stanoveny. Jde o některé právní otázky, ale vláda i armáda jsou na stejné straně,“ sdělil agentuře Reuters její bezpečnostní zdroj z Láhauru.