Po výbuchu v Hamá 70 mrtvých

Hamá - Až 70 lidí zemřelo podle protivládních aktivistů při útoku v syrském Hamá. Výbuch podle nich zničil několik domů. Údajně za něj může armádní ostřelování. Státní média uvedla, že exploze zabila 16 lidí a že k ní došlo v domě, který teroristé používali k výrobě bomb. Násilnosti pokračují i přes vyhlášené příměří. Francie v Radě bezpečnosti navrhuje zvážit použití síly, pokud mírový plán OSN nebude funkční.

Podle syrských aktivistů zemřelo při útoku v Hamá až 70 lidí. Při mohutném výbuchu bylo zničeno několik domů v oblasti Maša at-Tajar. Aktivisté tvrdí, že výbuchy způsobilo armádní bombardování. Mezi mrtvými je údajně 13 dětí a 15 žen. Státní média ale vysílají záběry dětí v nemocnici a tvrdí, že je zranil výbuch v domě, kde se vyráběly bomby. Při explozi údajně zemřelo 16 lidí. Zprávy nicméně nelze nezávisle ověřit.

Syrské vládní jednotky i dnes pokračují v řadě operací po celé zemi, při nichž podle aktivistů zemřelo už sedm civilistů. Oběti jsou hlášeny z provincií Dajr az-Zaur, Halab a Homs. Vládní vojáci za podpory tanků a těžkých zbraní zahájili časně ráno útok na čtvrť Harasta na severovýchodě Damašku. Vojáci tady prohledávají domy a zatýkají. Vládní síly za úsvitu zaútočily i na damašské předměstí Duma. Rozmístění početných armádních oddílů a intenzivní palbu hlásí protirežimní aktivisté také z provincie Dará na jihu Sýrie a z Homsu v centru země. V Halabu údajně vnikly vládní jednotky a prorežimní milice šabíha do budovy univerzity.

Podle OSN zemřelo od vypuknutí protivládních nepokojů loni v březnu v Sýrii nejméně 9 tisíc lidí. Úsilí o dojednání příměří zatím ztroskotávají. Syrská vláda i aktivisté se sice zavázali k dodržování šestibodového mírového plánu Kofiho Annana, jenže dojednané příměří se každý den porušuje.

Součástí šestibodového plánu bylo i vyslání mezinárodních pozorovatelů OSN. Jenže i mise skončila fiaskem. Z ohlášených 300 je zatím v Sýrii teprve 15 pozorovatelů.