Arménie si připomněla oběti genocidy z dob Osmanské říše

Praha – Arméni si dnes připomněli vyvraždění víc než milionu svých předků. Ke krvavým masakrům došlo mezi roky 1915 a 1917 v tehdejší Osmanské říši. Devadesáté sedmé výročí začátku genocidy si taky připomnělo na sedm tisíc Arménů žijících v Česku.

V České republice žije téměř sedm tisíc Arménů. Někteří z nich dnes přišli v Praze do kostela svatého Jiljí, aby uctili památku více než milionu mrtvých. Mnozí z nich slyšeli od svých prarodičů konkrétní detaily organizovaných masakrů, kterých se na Arménech dopustili Turci téměř před sto lety.

  • Oběti arménské genocidy autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Oběti arménské genocidy autor: ČT24, zdroj: ČT24

O tom, jestli lze vraždění Arménů během první světové války považovat za genocidu, ale mnozí polemizují. Turecká strana například dodnes tvrdí, že tehdy zemřelo jen tři sta tisíc Arménů. V chaosu a vzájemných bojích navíc prý zahynul i stejný počet Turků. Arméni ale mají jasno - zabíjení bylo cílené a organizované, jedná se tedy o genocidu. Arménskou genocidu uznalo zatím jen 21 států. Česká republika mezi nimi není, Slovensko naopak ano.

Tigran Seiranian, arménský velvyslanec v České republice

„Jsme o tom přesvědčeni, ale Turecko to stále popírá. Tuto událost označily za genocidu nejen země a národy, ale i některé mezinárodní organizace.“

Krom mše svaté čekala na zájemce ještě vernisáž obrazů, které v Arménii namaloval český malíř Jiří Nosek. Ten do Arménie jezdil už v době, kdy ještě spadala pod Sovětský svaz. Zemřel v roce 2005.

Reportáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)