Moskva a Washington chtějí přimět Asada učinit „správné rozhodnutí“

Rusko a USA se dohodly na zvýšení úsilí o dosažení politického řešení v Sýrii, které zahrnuje i to, že musí přesvědčit syrského prezidenta Bašára Asada, aby se angažoval v jednáních o politické transformaci země. Prohlásil to americký ministr zahraničí John Kerry po čtyřhodinovém jednání, které v Moskvě vedl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Kerry podle agentury Reuters prohlásil, že Moskva i Washington se budou snažit přimět Asada k tomu, aby přijal „správné rozhodnutí“ v příštích dnech k tomu, aby spustil politický proces, který vyústí ve skutečné změny.

Kerry nicméně podle agentury AFP neřekl, zda s Putinem a Lavrovem hovořil výslovně o dalším Asadově osudu. Moskva, která je považována za Asadova spojence, o tom doposud jednoznačně nehovořila. USA a další západní státy, které podporují „umírněné“ povstalce proti Asadovi, naopak společně s rebely požadují jeho odchod.

Kerry také podle AFP řekl, že USA a Rusko chtějí, aby nový návrh ústavy pro Sýrii byl připraven do srpna. „Shodli jsme se na tom, že potřebujeme časový harmonogram,“ řekl Kerry na tiskové konferenci se svým ruským protějškem Lavrovem.

Kerry a Lavrov na společné tiskové konferenci
Zdroj: Reuters/Alexander Nemenov

Rusko a USA se podle Lavrova vyslovily pro upevnění příměří v Sýrii a pro co nejrychlejší zahájení přímých rozhovorů mezi soupeřícími stranami o politickém urovnání v této blízkovýchodní zemi. Kerry doplnil, že oba státy se dohodly na společném úsilí o osvobození syrských zajatců.

Ceníme si pragmatického přístupu Američanů, řekl Lavrov

Lavrov po ukončení schůzky novinářům podle agentury TASS řekl, že Moskva si cení pragmatického přístupu Bílého domu k rozvoji vzájemných vztahů. Rusko na jednání podle Lavrova potvrdilo, že se dialogu s Washingtonem nikdy nevyhýbalo. Oba státy prý chápou kontraproduktivnost narušování systému dvoustranných vztahů. Dohodly se proto na pravidelných diplomatických konzultacích, které by měly být věnovány posouzení stavu dvoustranné spolupráce.

Podrobně se Putin a Kerry věnovali situaci na Ukrajině se zřetelem na plnění minských dohod. Panuje shoda v tom, že mírové dohody z Minsku jsou jedinou cestou k urovnání situace. Prvořadým úkolem je zajištění bezpečnosti a pokrok v politickém řešení krize, uvedl ruský ministr.

Kerry se v Moskvě sešel i s Vladimirem Putinem
Zdroj: Reuters/Alexander Nemenov

Kerry podle AFP zdůraznil, že Washington nadále podporuje územní celistvost Ukrajiny. „Dovolte mi jasně říci, že Spojené státy jsou pevně oddány ochraně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu,“ řekl Kerry. Krymský poloostrov si připojilo Rusko ke svému území v březnu 2014.

Kerry při jednání upozornil na osud vězněné ukrajinské letkyně Nadji Savčenkové, za jejíž propuštění se Kyjev a západní státy intenzivně zasazují.

V otázkách globální bezpečnosti přetrvávají mezi USA a Ruskem rozpory, přiznal ruský ministr. Týkají se mimo jiné americké protiraketové obrany. Bylo dosaženo dohody o tom, že rozhovory o této otázce budou intenzívnější, řekl Lavrov.

Kerry za posledních 12 měsíců přicestoval do Ruska potřetí. V pátek odjíždí americký ministr z Moskvy do Bruselu, kde se chce poklonit památce obětí úterních teroristických útoků. V Belgii bude Kerry rovněž informovat své evropské partnery o výsledcích jednání v Moskvě.