S reformou zdravotnictví mají problém i v Rakousku

Vídeň - Zdravotnická reforma je horkým tématem nejen v Česku, ale i u našich jižních sousedů. Rakouským lékařům se nelíbí a chystají protestní akce - i během mistrovství Evropy ve fotbale. Na dnešek svolali do centra Vídně demonstraci, které se zúčastnilo několik tisíc lékařů ze všech koutů Rakouska. Mnohé ordinace zůstaly uzavřené.

Návrh reformy předložila ministryně zdravotnictví Andrea Kdolskyová a vláda by jej měla schválit na svém středečním zasedání. Podle vídeňského zpravodaje ČT Jana Moláčka lékařské komory kritizují především návrh na časově omezené smlouvy lékařů s pojišťovnami na pět let a opatření, které by lékařům zakazovalo předepisovat konkrétní přípravek od konkrétní farmaceutické firmy, ale pouze účinnou látku. O nejvhodnějším léku by se pak s pacientem dohodl lékárník.

Zdravotníkům se dále nelíbí zvýšené administrativní nároky na lékaře, kteří původně měli vystavovat pacientům stvrzenky, na nichž by byla vyčíslena cena veškerých úkonů - byť by je pacient nemusel platit. Cílem tohoto opatření je podle ministerstva zdravotnictví informovat pacienta, kolik zdravotní péče stojí. Tato námitka byla již vyřešena - lékaři nebudou muset vystavovat pacientům stvrzenky po každé návštěvě, ale bude to dělat jednou za čtvrtletí příslušná pojišťovna.

Vládní návrh reformy podle jeho odpůrců poškozuje zejména praktické lékaře. Zdravotníci doufají v dosažení kompromisu, třídenní stávku svolají pouze v případě neúspěchu. Byť by se stávka měla konat 16. června, v době mistrovství Evropy ve fotbale, zahraničních fotbalových fanoušků by se podle Moláčka neměla dotknout. Týká se totiž pouze praktických lékařů, nikoliv nemocnic či záchranné služby. Zatím není známo, jakou formou by se stávka měla uskutečnit.

Rakouská vláda čelí astronomickému růstu výdajů do zdravotnictví. Hlavním cílem chystané reformy je proto sanace zadlužených zdravotních pojišťoven. Reforma předpokládá určité úspory, i když zároveň zvyšuje dosavadní příspěvky státu do rozpočtů pojišťoven v nejbližších čtyřech letech v přepočtu o 35 miliard korun. Zdravotníci však i dílčí úspory odmítají s argumentem, že dobré zdravotnictví něco stojí a omezení výdajů by znamenalo snížení jeho úrovně, která je jedna z nejvyšších na světě.

Vláda vyhlásila schválení reformy ještě před prázdninovou přestávkou v jednání parlamentu za jeden ze svých hlavních cílů. Podle posudku účetního dvora ale z jejího návrhu nelze odvodit, že by skutečně přinesl očekávané úspory pro zdravotní pojišťovny. Pojišťovny v Rakousku totiž už mají dluhy v přepočtu přes 11 miliard korun.

Podle Moláčka jde zatím především o spor mezi lékaři a jejich komorami a vládou. Obě vládní koaliční strany jsou víceméně jednotné, opozice sice vyjadřuje sympatie s lékaři, ale spíše opatrně. Lékaře příliš nepodporuje ani veřejnost. Stávku podle průzkumů odmítají až tři čtvrtiny Rakušanů. Jsou přesvědčeni o tom, že lékařům nejde o blaho pacientů, ale spíše o vlastní prospěch.

  • Rakouský Červený kříž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/248/24798.jpg
  • Rakouská sanitka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/248/24799.jpg