Jihoafrický soud odročil proces s Krejčířem, obžalovaní rozsedli lavici

Pretoria – Soud v JAR odročil proces s Radovanem Krejčířem kvůli loupeži v Pretorii na 11. května. Podle podnikatele jde zase jen o další případ policejní šikany, která je, jak tvrdí, v některých ohledech horší než v Česku. Žádost o Krejčířovo vydání do ČR podle českého ministerstva spravedlnosti jihoafrické kauzy nijak neovlivní. Krejčířovi ale mohou zkomplikovat případný politický azyl, o který v zemi před čtyřmi lety požádal. Krejčíř, který vinu popírá, je v případu obviněn s dalšími dvěma muži. Trojice prý dnes v soudní síni dokonce rozsedla lavici.

Proces byl odložen na přání obžaloby, která chtěla více času na doplnění důkazů. Soud této žádosti vyhověl, nařídil ovšem, aby do příštího stání prokuratura zpřístupnila celý spis obhájcům. Krejčíř do květnového jednání zůstává na svobodě. „Myslel jsem si, že případ stáhnou. Žádná kauza neexistuje. Je to další zdržovací taktika,“ uvedl zklamaně Krejčíř po skončení stání podle webu mg.co.

Krejčíř měl podle obžaloby loni na podzim poslat šestici ozbrojených mužů do pretorijského obchodu s elektronikou vymáhat od majitele údajný dluh. Strhla se ale přestřelka a na místě zůstal jeden raněný. Krejčíř, stejně jako další dva obvinění, Jason Domingues a Srb Veselin Langanin, byli v této kauze v únoru propuštěni na kauci. Místní investigativní novinářka Mandy Wienerová se obává, že obvinění bude staženo, protože je postaveno na velmi vratkých základech. Už minulý týden předčasně skončil soud týkající se Krejčířova údajného pojistného podvodu. Klíčový svědek totiž odvolal svou výpověď.

Krejčíř si zase stěžuje, že je v jižní Africe už delší dobu obětí šikany ze strany policie. Kvůli kauze seděl i několik dnů ve vazbě. Důkazy proti němu shromáždila speciální jednotka jihoafrické policie The Hawks. Ta naopak trvá na tom, že je součástí organizovaného zločinu a vyšetřuje ho i kvůli několika nájemným vraždám. „Našel si své místo ve zdejším podsvětí a stal se jednou z jeho vedoucích postav,“ tvrdí McIntosh Polela z The Hawks. Krejčíř tvrdí, že všechno je jenom zpravodajská hra.

V souvislosti s vraždami začala policie Krejčíře vyšetřovat loni na jaře poté, co byl v Kapském Městě při jízdě autem zastřelený šéf místního podsvětí Cyril Beeka. V Krejčířově domě totiž policie našla údajný seznam lidí určených na odstřel, kde bylo i jméno lídra podsvětí.

Podle webu mg.co.za se dnes pod vahou obžalovaných v soudní síni zlomila lavice, na níž seděli. Incident podle stejného zdroje Krejčíř komentoval slovy: „Teď budou proti mně pravděpodobně chtít zahájit další případ.“

Během týdne je to už podruhé, co líčení skončilo bez jasného výsledku. Podle Krejčíře policie případ jenom uměle natahuje, protože nemá důkazy. Sama policie naopak obviňuje Krejčíře, že využívá kontakty v podsvětí, aby jí znemožnil sbírat proti němu důkazy a nezávisle vyšetřovat jeho kauzy.