Odstranění ztroskotané lodi potrvá rok

Řím – Rejdařská firma Costa Crociere nechá v květnu odstranit od italského pobřeží vrak své lodi Costa Concordia. Specializovaným společnostem však bude vyproštění plavidla a úklid následků lednové námořní nehody trvat ještě celý rok. Připravený plán vyproštění však ještě musí zkontrolovat státní úřady.

Costa Crociere chce ztroskotanou loď nechat odstranit z útesu v jednom kuse a odvléct ji do přístavu. Rejdařství zdůraznilo, že bude při vyprosťování dbát na ochranu životního prostředí. Akci zajistí americká firma Titan Salvage a italský podník Micoperi. Do konce března odborníci odčerpávali palivo z vraku, aby zabránili ekologické katastrofě.

Loď Costa Concordia ztroskotala v noci na 13. ledna u ostrova Giglio na jihu Itálie. Na palubě bylo v době nehody přes čtyři tisíce lidí. Na útes u toskánského pobřeží navedl plavidlo chybný manévr posádky. Odpovědnost za neštěstí, při kterém zemřelo 32 lidí, se přičítá kapitánu lodi Francescovi Schettinovi, palubnímu důstojníkovi Cirovi Ambrosiovi a dalším sedmi zaměstnancům společnosti Costa Crociere.