Agenti po aféře s prostitutkami v tajných službách skončili

Washington - Tři členové ochranky amerického prezidenta Baracka Obamy opouští bezpečnostní služby poté, co se v Kolumbii zapletli s prostitutkami. Jednoho z nich úřad vyhodil, druhý odešel do důchodu a třetí rezignoval. Vysoce postavení agenti měli zajišťovat bezpečnost před příletem amerického prezidenta Baracka Obamy na víkendový summit v Kolumbii, jenže hned 11 se jich zapletlo s prostitutkami v místním hotelu.

Službu v Kolumbii agenti pojali po svém. Místo toho, aby plánovali, jak zabezpečit amerického prezidenta, pořádali divoké pijatiky a podle amerického tisku se dokonce zapletli s prostitutkami. Asi dvacítku žen si agenti přivedli na hotel v Cartageně.   

Jeden člen této elitní policejní jednotky dal výpověď, druhý odešel do důchodu a třetí je propuštěn. Ostatních osm zaměstnanců tajných služeb má dále pozastavenou činnost a čeká na výsledky vyšetřování. 

Sám Obama byl v komentáři celé aféry zdrženlivý. Uvedl, že pokud by se obvinění potvrdilo, byl by „velmi rozzlobený“. Aféra vyvolala diskuse, zda incident nebyl systémovým selháním celé tajné služby a zda mohl znamenat prezidentovo ohrožení.