Česká loď plná soli zablokovala v Drážďanech dopravu na Labi

Česká nákladní loď s 800 tunami soli na palubě zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech. V pondělí večer ji strhl silný proud a od té doby brání průjezdu pod Albertovým mostem v centru saské metropole. Česká loď zastavila dopravu na Labi v Drážďanech i loni na konci prosince.

Loď plující pod jménem Albis uvízla u Albertova mostu v pondělí kolem deváté hodiny večer. Podle drážďanského vodního a plavebního úřadu byla na cestě zpět do Česka, pravděpodobně však najela na mělčinu a silný proud ji strhl ke straně.

„Přesný průběh nehody nyní prošetřuje říční policie,“ řekl deníku Sächsische Zeitung mluvčí plavebního úřadu Karsten Wild. Loď stále blokuje průjezd pod oblouky mostu.

Události: Vyprostit loď možná potrvá několik dní (zdroj: ČT24)

Plavidlo patří společnosti Evropská vodní doprava (EVD). „Jak se to stalo, nevíme, to je v šetření. Na lodi je 800 tun soli, není poškozená, stojí napříč přes Albertův most, kolmo k proudu. V úterý jsme učinili dva pokusy o její vyproštění,“ řekl spolumajitel společnosti Lukáš Hradský. „Vzhledem k tomu, že je poměrně vysoký vodní stav a loď je hodně naložená, síla (dopraveného) remorkéru Beskydy, dalšího remorkéru a motorové lodi nestačila,“ doplnil.

Loď tak zatím v Drážďanech zůstane a další pokus učiní rejdaři ve středu. „Pokusíme se loď odlehčit, aby se zmenšil ponor. Pak znovu zkusíme Beskydy a další stroje s navijáky k vyproštění,“ uvedl Hradský. Podle něj bude vše záležet na dohodě s německými úřady. Náklad soli mířil do Ústí nad Labem.

Nehoda se odehrála v den, kdy měli inženýři kontrolovat stav pískovcových mostů v Drážďanech. Přinejmenším Albertův most budou muset zatím vynechat.

Loni v prosinci zablokovala lodní dopravu na Labi v Drážďanech na několik dní nákladní loď české společnosti ČSPL, a. s., která uvízla na mělčině nedaleko Mariánského mostu. Vyprostit se ji podařilo až pomocí vodní vlny, kterou z Čech poslalo Povodí Labe.