Havárie Fukušimy může vyvolat 10 tisíc případů rakoviny, tvrdí studie

Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima z března 2011 může vyvolat až 10 tisíc nových případů rakoviny. Vyplývá to ze zprávy dvou japonských nevládních lékařských organizací, které bojují proti využívání jádra. Podle studií v oblasti elektrárny mezi dětmi rapidně narostlo onkologické onemocnění štítné žlázy.

Studie organizací Lékaři pro sociální odpovědnost a Lékaři pro odvrácení jaderné války zveřejněné v Tokiu se ve svém výzkumu opírají o zdravotní výkazy japonských dětí a o lékařská vyšetření osob, které se podílely na odstranění následků havárie.

Podle firmy Tepco, která elektrárnu provozovala, existuje nebezpečí, že zhruba stovka bývalých zaměstnanců elektrárny onemocní rakovinou a polovina z nich zemře. Lékaři podílející se na vypracování studie tvrdí, že počty budou vyšší.

Po celém Japonsku je podle nich riziku rakoviny v důsledku katastrofy ve Fukušimě vystaveno až 66 tisíc lidí. „Zdravotní následky budou Japonce pronásledovat po léta a tento problém se nesmí zamést pod koberec,“ stojí ve zprávě obou lékařských organizací.

Jen s diagnózou onkologického onemocnění štítné žlázy bylo v oblasti Fukušimy hospitalizováno 116 dětí. Obvykle přitom tato nemoc ve srovnatelném období postihuje jen několik pacientů.