Indonéskou Sumatru zasáhla tsunami vysoká 80 centimetrů

Jakarta – Indonésie po silném zemětřesení o síle 8,6 stupně Richterovy škály a následných otřesech zaznamenala severně a západně od provincie Aceh až o 80 centimetrů vyšší hladinu moře. Osmdesáticentimetrová vlna zasáhla část indonéského ostrova Sumatra. Tamější úřady nyní zjišťují, jestli vlna způsobila ztráty na životech a zda napáchala nějaké hmotné škody. Ve vzdálenějším Thajsku a zřejmě i na Srí Lance bylo zaznamenáno pouze zhruba 10centimetrové vzedmutí hladiny oceánu. Tichomořské středisko varování před tsunami (PTWC) již zrušilo výstrahu vydanou kvůli hrozící přívalové vlně. Epicentrum otřesů se nacházelo asi 450 kilometrů od metropole provincie Aceh. Na Srí Lance bylo evakuováno 80 českých turistů. Indonésii zasáhly silné následné otřesy o síle až 8,1 stupně. Vědci už dříve tvrdili, že se Indonésané příliš obávat nemusejí. Otřesy byly totiž způsobeny horizontálním pohybem zemských desek, který mohutný sloupec vody nezvedá.

Nejvíce zasažen byl dnes podle odborníků indonéský ostrov Simeulue u Sumatry, na kterou nejintenzivněji udeřila i tsunami. Tamější úřady nyní zjišťují, zda vlna způsobila ztráty na životech či zraněné a zda napáchala také nějaké hmotné škody.

Varování před tsunami vydaly jihothajské provincie Krabí, Pchúket a Pchanggá, kde leží známá turistická letoviska. Kvůli hrozící tsunami byli rovněž varováni obyvatelé indických ostrovů Andamany a Nikobary, Srí Lanky a indických států Urísa a Kérala. Bezpečnostní opatření se týkala i turistů, kteří na ostrovech tráví dovolenou. Thajské úřady přepravily turisty do bezpečí.

Epicentrum zemětřesení u Acehu
Zdroj: ČT24

V některých letoviscích byli rekreanti vyzváni, aby opustili pláže a vydali se do výše položených míst. Čechy, kteří v oblasti pobývají, varovalo také české ministerstvo zahraničí. Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), v tiskové zprávě uvedl, že návštěvníkům Indonésie, Srí Lanky a Thajska žádné nebezpečí nehrozí. V oblasti je podle něj asi 600 českých občanů. „Dostali varování, aby okamžitě opustili pobřežní oblasti s vysvětlením, že došlo k zemětřesení a může vzniknout vlna tsunami,“ prohlásil Vít Kolář, mluvčí českého ministerstva zahraniční.

Lidé v panice prchali na vyvýšená místa

Systém varování před tsunami v Acehu přerušil dodávky elektřiny a přiměl místní obyvatele k útěku na výše položená místa. „Otřesy byly velmi citelné. Vypadla elektřina a na silnicích se tvoří dopravní zácpy, jak se lidé snaží prchnout na vyvýšená místa. Všude jsou slyšet sirény a modlitby z mešit,“ vypověděl mluvčí úřadu pro řešení následků přírodních katastrof Sutopo. Obyvatelé Indonésie a Indie vybíhali při otřesech ve strachu ze svých domovů a kanceláří.

Podle amerického geologického ústavu USGS bylo ohnisko zemětřesení, které udeřilo v 10:38 středoevropského letního času, lokalizováno 33 kilometrů pod mořským dnem. Na twitteru se objevily zprávy, že otřesy byly citelné i v Singapuru, Thajsku, Malajsii a Indii.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono už dříve v televizním projevu sdělil, že zatím nejsou hlášeny žádné oběti, zranění ani škody na majetku a že „i přes vydané varování v tuto chvíli tsunami nehrozí“.

Epicentrum zemětřesení se tentokrát podle geologů nacházelo od pevniny dál, než tomu bylo v roce 2004, kdy se jednalo o pouhých 160 kilometrů. Tehdy také šlo o vertikální zemětřesení, kdy desky vytlačily masu vody nahoru. Nyní se podle všeho jednalo o horizontální zemětřesení, tudíž by podobná katastrofa neměla nastat.

Indonésané se obávají tsunami
Zdroj: ČT24

Indonéská vláda od osudného roku 2004 masivně investuje do systému včasného varování. Turisté tuší, jaké nebezpečí jim hrozí. „Každý si to pamatuje, tato generace to nezapomene,“ míní Aleš Špičák, seizmolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Tentokrát varovný systém zafungoval, Indonésané ale vědí, že se nebezpečí může vrátit prakticky kdykoli.

Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky, a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7 tisíc. V prosinci 2004 zasáhlo oblasti Indického oceánu zemětřesení o síle 9,1 stupně, po kterém následovala několikametrová přívalová vlna tsunami. Katastrofa si vyžádala více než 230 tisíc obětí, z nichž převážná většina byla právě z Acehu.