Dohoda v Mali: Prezidentem zatím bude předseda parlamentu

Bamako - Vojenská junta v Mali včera se zástupcem zemí regionu podepsala dohodu o předání moci. Funkci hlavy státu by měl přechodně zastávat předseda maliského parlamentu. Oznámení se objevilo několik hodin poté, co separatističtí povstalci v Mali vyhlásili nezávislost nově vytvořeného státu Azavad v odlehlé oblasti Sahary na severu země.

Maliský ústavní soud by měl podle textu rámcové dohody junty s regionálním blokem „konstatovat uvolnění prezidentského postu“ a výkonem moci dočasně pověřit předsedu parlamentu, kterým je v Mali jednokomorové Národní shromáždění. Dohoda také počítá s amnestií pro strůjce puče.

Povstalci využili vojenského převratu v Mali a koncem minulého týdne vytlačili vládní síly z nejdůležitějších měst Kidal, Gao a Timbuktu. Fakticky nenarazili na odpor armády a Mali rozdělili na dvě části. Severní si zahrnuli do nového státu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Separatističtí povstalci na severu země ve čtvrtek oznámili, že zastavují veškeré ozbrojené akce. Zároveň vyzvali mezinárodní společenství, aby poskytlo ochranu nově vytvořenému státu Azavad. Včera vyhlásili jeho nezávislost.

Zástupce povstalecké Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA) slíbil, že rebelové budou respektovat hranice se sousedními státy. Francie i Africká unie ale vyhlášení nezávislosti odmítly. „Jednostranné vyhlášení nezávislosti, kterou neuznají africké státy, by nemělo smysl,“ zdůraznil francouzský ministr obrany Gérard Longuet.

EU i Afrika odmítají rozdělení Mali

Předseda komise AU Jean Ping vyzval „celé mezinárodní společenství, aby plně podpořilo tento zásadní postoj Afriky“. Jakékoliv rozdělení Mali odmítla také jménem Evropské unie mluvčí její diplomacie.

Převrat v Mali
Zdroj: Harouna Traore/AP Photo

V souvislosti s chaotickou bezpečnostní situací v Mali po vojenském převratu Velká Británie dočasně uzavřela svoje velvyslanectví v Bamaku. Personál již velvyslanectví opustil kvůli „nestabilní a nepředvídatelné situaci v Mali i kvůli pokračující absenci ústavního pořádku“, uvedlo ve svém prohlášení britské ministerstvo zahraničí.