Clintonová je odhodlaná zahájit extrémně špinavý souboj s Trumpem, píše The New York Times

Americké nominační superúterý přineslo jasný triumf Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. Podle The New York Times už demokratická favoritka amerických prezidentských voleb soustředí síly na boj proti Trumpovi. Její volební analytický štáb údajně připravuje sérii brutálních a nelítostných útoků proti republikánskému magnátovi. Přísliby a naděje tak podle odhadů vystřídá nenávistná rétorika.

Přestože ještě není rozhodnuto, podle průzkumů proběhne závěrečný boj o prezidentské křeslo mezi republikánským kandidátem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. „Clintonová je cílevědomá, houževnatá a trpělivá, nikdy neustoupí, nikdy se nevzdá,“ upozornil list The New York Times.

Podle něj je bývalá první dáma Spojených států pevně odhodlaná zahájit a přežít extrémně špinavý souboj s Trumpem. „Ví také, jak za to zaplatí. Má ale charakter a chytrost dostatečnou na to, aby vítězstvím inspirovala a sjednotila zemi? To se teprve uvidí,“ píše newyorský list.

Podle politologů může být ovšem Trump pro Clintonovou v závěrečném souboji vítaným soupeřem. Je sice nepředvídatelný, ale svou agresivní rétorikou může mobilizovat odpůrce a přitáhnout lidi k volbám, uvedl server Politico. „A navíc vyvolal občanskou válku ve vlastní republikánské straně,“ cituje server poradce Hillary Clintonové.

Výsledky volebního superúterý
Zdroj: NY Times

Trump zvítězil v sedmi státech, stejně jako bývalá ministryně zahraničí. Ve vítězném projevu slíbil sjednotit republikány a snadno Clintonovou v prezidentských volbách vyřídit. „Upřímně řečeno, bude to jednoduchý zápas,“ prohlásil Trump ve floridském Palm Beach. Svému protikandidátovi Tedu Cruzovi poblahopřál k vítězství v Texasu, zatímco Marka Rubia, který zvítězil jen v Minnesotě, odkázal na smetiště dějin.

Clintonové zbyl na rozdíl od Trumpa jediný soupeř - Bernie Sanders. V úterý vyhrál ve svém vlastním státě Vermontu, spolu s Coloradem, Minnesotou a Oklahomou. I v příštích dnech přitom může znovu ubrat pár delegátů Clintonové v průmyslových státech na Středozápadě.

Donald Trump před svými příznivci v Louisville
Zdroj: Lexington Herald-Leader/ČTK/ABACA

Politico: Republikánská strana, jak jsme ji znali, už neexistuje

Podle serveru Politico připomínala Trumpova úterní oslava korunovaci. „Cítím se zatraceně dobře,“ řekl newyorský miliardář obklopený deseti americkými vlajkami a dvěma obřími zrcadly versailleského stylu.

Vítězství Trumpa ovšem umocňuje obavy republikánů o osud jejich strany. Bojí se především toho, že ztratí tradiční voliče, ale i příslušníky menšin, proti nimž se Trump vymezuje. Cruz i Rubio tak v posledních dnech zesílili slovní útoky proti Trumpovi. Cruz své rivaly vyzval, aby boj vzdali a podpořili ho. „Žádám vás, abyste zvážili společný postup, sjednocení,“ apeloval. Jak ale shrnula stanice BBC, Cruz nemá šanci vyhrát, pokud Rubio neodstoupí, a to se nestane.

Podle stranických aktivistů je ale na mobilizaci sil proti Trumpovi a snahu udržet si tradiční voliče možná už pozdě. List Politico dokonce napsal, že „republikánská strana, jak jsme ji znali po desetiletí, už neexistuje“.