Jordánská armáda poprvé zasáhla proti domácí buňce IS, zlikvidovala sedm radikálů

Jordánští vojáci zabili při první operaci proti domácí teroristické buňce Islámského státu (IS) sedm radikálů, kteří podle vyšetřovatelů připravovali atentáty na civilní a vojenské cíle. Po boku islamistů bojují asi tři tisíce Jordánců. Americká speciální jednotka mezitím zadržela v Iráku vysoce postaveného člena IS, kterého vyslýchá. Podle amerických bezpečnostních zdrojů jde o rozhodující vývoj v boji proti IS.

Jordánské bezpečnostní síly zahájily v úterý razii proti IS ve městě Irbid u hranic se Sýrií. Objevily tam skrýše zbraní, munice a výbušnin. Podle agentury Petra bylo do akce nasazeno několik desítek vojenských specialistů.

Radikálové se odmítli vzdát a rozpoutali přestřelku, která skončila až ráno. Při operaci zemřelo sedm členů IS a jeden policista.

„S největší pravděpodobností jde o první policejně-armádní akci proti domácí jordánské buňce navázané na Islámský stát. Zatím není jasné, jestli jsou mezi sedmi mrtvými přímo Jordánci nebo Syřané,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. V Jordánsku žije v současné době asi 1,2 milionu Syřanů.

Jordánské tajné služby jsou v regionu vyhlášené

Země se připojila k mezinárodní koalici proti IS v září 2014. Koalice na pozice radikálů podniká nálety. Jordánsko sice není moc aktivní, pokud jde o bombardování, členům koalice ale poskytuje klíčové bezpečnostní a zpravodajské informace.

„Mluví se o tom, že jordánská vojenská rozvědka je jednou z nejvýkonnějších v celém regionu. Prý má vůbec nejlepší informace přímo z řad islamistů – jak z fronty An-Nusra, tak od Islámského státu, protože se v řadách těchto organizací pohybují asi tři tisíce Jordánců,“ podotkl Szántó.

V Jordánsku byli loni popraveni dva džihádisté v reakci na upálení jordánského pilota, jehož zajal IS poté, co jeho stíhačka havarovala v Sýrii. Ammán staví radikály po návratu z bojů v Sýrii před soud. Jordánci také pozatýkali desítky stoupenců radikálních skupin, kteří své názory vyjadřovali na sociálních sítích.

Americké cvičení v Jordánsku
Zdroj: ČTK/AP/Raad Adayleh

Mezinárodní koalice zatím proti IS nezasahuje na zemi, před několika týdny ale do Iráku dorazilo na 200 členů speciální skupiny, kteří jsou určeni ke zvláštním operacím v terénu. Nyní se jim podařilo zadržet vysoce postaveného člena IS.

Komando spolupracuje s iráckými vojáky a kurdskými bojovníky při získávání informací. Dočasné vězení pro zatčené bylo zřízeno ve středisku iráckého Kurdistánu v Irbílu. Zatčení mají být podle plánu postupně předáváni iráckým a kurdským úřadům.