Mosulské přehradě hrozí zhroucení, „tsunami“ by zabila statisíce Iráčanů, varují USA

Spojené státy varovaly před vlnou „tsunami“, která by mohla zaplavit třetinu Iráku, pokud dojde ke zhroucení mosulské přehrady. Washington hovoří o statisících obětí. Mosulská přehrada je v havarijním stavu. O její údržbu se nikdo nestará, jelikož oblasti kolem Mosulu ovládají radikálové z Islámského státu (IS). Irácké síly by tak místní obyvatele nemohly evakuovat.

Mosulská přehrada byla postavena v roce 1984. Dlouhá desetiletí diktatur, války a nestability se na ní krutě podepsala, v současné době je v havarijním stavu. Bagdád se snažil přesvědčit zahraniční firmy, aby se postaraly o její údržbu, zatímco budou probíhat boje irácké armády a mezinárodní koalice proti IS.

Americké velvyslanectví v Bagdádu tvrdí, že nebezpečí katastrofy je bezprecedentní. Samotný Mosul, který ovládají od června 2014 islamisté, by se ocitl do několika hodin pod vodou. Vlna tsunami by podle Američanů dosahovala skoro čtrnácti metrů, píše Telegraph.

Elektrické rozvodné sítě by byly zničeny a velká města by pravděpodobně zůstala pod vodou celé týdny, stejně jako New Orleans po řádění hurikánu Katrina, uvedly USA, které apelovaly na iráckou vládu, aby zřídila systém včasného varování.

Do Bagdádu by vlna dorazila během tří dnů a způsobila by zde chaos, varuje dál Washington. Irácká metropole by pak čelila zvýšenému zdravotnímu riziku.

Boje u přehrady v Mosulu
Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Iráčané plánují dobýt Mosul zpět, ofenziva ale zatím nikde

Dvoumilionový Mosul padl do rukou IS bez boje poté, co vojáci opustili své posty. Za sebou navíc nechali zbraně a vybavení, které ukořistil IS. Skupina pak postupovala do dalších oblastí a Bagdád přišel o kontrolu asi nad třetinou území.

Irácký parlament loni v srpnu odhlasoval, aby byli expremiér Núrí Málikí a další političtí a vojenští představitelé postaveni kvůli Mosulu před soud. Málikí přitom tvrdí, že šlo o „spiknutí naplánované v Ankaře a pak přesunuté do Irbílu“.

Přípravy na ofenzivu u Mosulu
Zdroj: Ahmed Saad/Reuters

Irácká armáda se na boj o Mosul připravuje dlouho, zatím ale k městu nepostupuje. Tisíce vojáků už dorazily na základnu u nedalekého města Machmúr. Vojáci se chtějí nejdříve zaměřit na získání islamistických zásobovacích tras mezi Mosulem a oblastmi více na jihu, jako je například Havíja v provincii Kirkúk.

Pozice poblíž Mosulu hájí Kurdové, kteří vycvičili i ženskou brigádu složenou z jezídek. Té velí kapitánka Chátún Chajdarová, která tvrdí, že IS drží v Mosulu jako otrokyně mnoho jezídek a její jednotka chce přispět k jejich osvobození. „Jejich rodiny na ně čekají,“ řekla.