Tři oběti a 15 zraněných po střelbě v továrně v Kansasu

Tři lidi zabil a 15 dalších zranil pracovník jedné továrny v americkém Kansasu. Podle místního šerifa byl motiv osmatřicetiletého Cedrica Folda osobní a nešlo o terorismus. Muž začal střílet po náhodných obětech z auta asi 14 kilometrů od podniku, přímo v továrně pak zabil tři lidi. Čtvrtým mrtvým byl sám útočník, kterého na místě zastřelila policie.

„Byl to hrozný incident, který se tu odehrál, a hodně lidí bude smutných,“ uvedl šerif T. Walton s tím, že pět zraněných lidí je v kritickém stavu.

Střelbu v továrně patrně rozpoutalo vydání soudního příkazu omezujícího střelce v kontaktu s jednou z jeho blízkých osob. Podle médií byl soudem vydán s cílem chránit jeho bývalou přítelkyni. Příkaz mu předali krátce před střelbou.

Střelec byl zneškodněn po 26 minutách

První zprávu o střelbě policie dostala okolo páté odpoledne místního času (okolo středoevropské půlnoci). Podle svědků vtrhl Ford do továrny s poloautomatickou puškou v ruce. Střelce zlikvidovala uvnitř továrny 26 minut od chvíle, co postřelil svou první oběť, muže v nákladním voze.

Hesstonský policista, který Forda zastřelil, prokázal podle šerifa velké hrdinství. Nebýt jeho zásahu, mohl prý incident skončit daleko tragičtěji, neboť v továrně bylo téměř tři sta lidí. Ford by podle Waltona zřejmě v prolévání krve pokračoval, nebýt přesného zásahu policisty. Se zákonem měl už útočník v minulosti problémy, v posledních deseti letech byl trestán kvůli loupeži, krádeži a útěku před policistou.

Podnik Excel Industries podle médií vyrábí potřeby pro péči o trávník. „Zažila jsem už toho docela dost, ale nic nebylo tak děsivé,“ řekla místní televizi KSN očitá svědkyně, která prý byla jen pár kroků od střelce, než utekla.