Léčba Tymošenkové mimo věznici dostala zelenou

Kyjev - Vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové svitla naděje na úspěšné vyléčení. Ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka totiž nařídil vězeňské správě, aby umožnila léčbu Tymošenkové mimo areál nápravného zařízení. Oznámila to dnes ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zdroje z ukrajinské generální prokuratury. Expremiérka si od uvěznění loni v srpnu stěžuje na úporné bolesti bederní páteře. Péči ukrajinských zdravotníků ale dosud odmítala.

Tymošenková si v Charkově odpykává sedm let vězení za porušení úředních pravomocí a dlouhodobě si stěžuje na zdravotní problémy. Hospitalizaci mimo vězení doporučili v únoru ukrajinským lékařům experti z berlínské kliniky Charité, kteří Tymošenkovou na její žádost vyšetřili.

Ukrajinské úřady ale dosud léčbu Tymošenkové na civilní klinice odmítaly s tím, že vězeňští lékaři mají dostatek prostředků k náležité péči.

Prokurátor nakonec žádosti Tymošenkové a její strany vyhověl

Pšonka podle ukrajinské agentury rozhodl o léčbě mimo vězení na základě osobní žádosti Tymošenkové a poslanců její strany Vlast (Baťkivščyna). Nařídil „přijmout v rámci platných zákonů nezbytné kroky k zajištění lékařské kontroly a léčby odsouzené Tymošenkové ve specializovaném zdravotnickém zařízení mimo Kačanivské nápravné zařízení“, uvedla agentura Unian. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví potom doporučilo, aby Tymošenková
byla léčena na centrální klinice v Charkově. 

Právník bývalé premiérky Serhij Vlasenko reagoval skepticky. Řekl, že kliniku by měli určit němečtí lékaři, kteří stanovili diagnózu a předepsali jí léčení. Tymošenková bude podle něj souhlasit s léčením na ukrajinské klinice pouze tehdy, když způsob léčby schválí němečtí lékaři a nezávislí ukrajinští odborníci. „Jak může věřit systému, který půl roku říká, že je zdravá?“ řekl Vlasenko.    

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24/Getty Images

Pšonku navštívili opoziční poslanci minulý týden. Kromě žádosti o léčbu Tymošenkové na civilní klinice prokurátora vyzvali, aby zastavil další trestní stíhání, jimž je Tymošenková vystavena. Kromě překročení pravomocí při podpisu plynové smlouvy s Ruskem, za něž už byla odsouzena, čelí Tymošenková dalším dvěma žalobám. K žádosti o jejich zrušení se dnes Pšonka nevyslovil.

Tymošenková možná skončí v péči německých lékařů

Německá vláda údajně jedná s Ukrajinou o tom, že by se mohla vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková léčit v Německu. Podle německých médií se ukrajinský prezident chystá požádat o změnu zákonů, které by umožnily léčit vězně v zahraničí.