Ceněné letouny CASA budou spojovat kontingenty na Sinaji až do konce roku 2018

České letouny jako spojovník kontingentů na Sinaji (zdroj: ČT24)

Působení českých letadel CASA v misích na Sinaji neskončí dříve než v roce 2018. Za dobu jejich nasazení se stala mezi zahraničními kontingenty ceněnou posádkou, hrozil ale jejich předčasný odlet kvůli plánovaným opravám. České stroje CASA jsou přitom pro organizaci operací natolik zásadní, že jejich absence mohla celou sinajskou misi ohrozit.

Probíhající válka proti sinajské pobočce Islámského státu skoro vyloučila pohyb mezi odlehlými základnami mírové mise. Právě tento problém pomáhají překonat české letouny – pro 1700 mezinárodních vojáků totiž znamenají jedinou bezpečnou možnost dopravy i zásobování. Vedle toho se z její paluby provádí také dohled nad egyptsko-izraelskou mírovou smlouvou.

Plně vytížený český stroj létá obden, velmi často i dvě mise za sebou, kvůli čemuž jsou k dispozici hned dvě plné posádky. Podobný harmonogram znamená za rok bezmála 600 letových hodin. Po případném stažení letounů by tak mírová mise nemohla plnit své úkoly.

České letectvo tak upřednostnilo prestiž a souhlasilo s prodloužením činnosti na Sinaji až do konce roku 2018 – přestože to znamená značné napnutí vlastních kapacit. Česká armáda se do úspěšné mírové mise zapojila v listopadu 2009. O čtyři roky později přiletělo letadlo CASA, které se rychle stalo dopravní páteří mezinárodního kontingentu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Zapojení českých vojáků začalo Kuvajtem, nejdelší misí je Afghánistán

Česká, dříve československá armáda se zapojila do mezinárodních operací před 25 lety. Historicky první byla osvobozovací akce Pouštní bouře v Kuvajtu, které se účastnilo 200 vojáků. České jednotky dále zasahovaly v zemích bývalé Jugoslávie, kde v první polovině 90. let probíhala občanská válka, zejména v Chorvatsku, Bosně a Kosovu.

V zahraničních operacích se podle odhadů české armády vystřídalo 17 tisíc vojáků. Přesná čísla nejsou, protože někteří lidé byli v misích opakovaně.

V letech 2003 až 2006 působili čeští vojáci také v Iráku. Česká armáda tam měla výcvikový tým vojenské policie a polní nemocnici. Nejdelší zahraniční misí zatím zůstává Afghánistán, kam první vojáci přijeli už v roce 2002. Největší zastoupení tam měl provinční rekonstrukční tým, vrtulníková jednotka nebo speciální síly při protiteroristických operacích.