Británie bude nyní jako součást EU silnější, řekl Cameron poslancům

Britové mají možnost získat to nejlepší ze dvou světů – profitovat z jednotného trhu EU a zároveň zůstat mimo euro a evropský superstát. Premiér David Cameron to oznámil v Dolní sněmovně, když informoval poslance o výsledcích složitého jednání z minulého týdne. Podle něj bude pro Británii lepší setrvat v rámci reformované Unie. Také potvrdil, že občané budou rozhodovat o dalším setrvání v EU skutečně 23. června, což oznámil vládě už na víkendovém zasedání.

„Británie nikdy nebude součástí evropského superstátu. Máme jasnou dohodu a znamená to, že nejen jisté země mohou jít jinou rychlostí, ale mohou také směřovat k jinému cíli. To považuju za zásadní průlom,“ zmínil šéf konzervativní vlády.

Cameron poslancům řekl, že díky pátečním dohodám v Bruselu se Británie udrží mimo další evropskou politickou integraci. Bez velkých sporů Cameron dosáhl dohody na potřebě větší konkurenceschopnosti, dokončení vnitřního trhu či snižování administrativní zátěže. Parlamenty unijních zemí budou moci – pokud si jich to bude přát dostatečné množství –žádat, aby se členské země přestaly zabývat určitým legislativním návrhem.

Jednání Camerona s lídry Evropské unie
Zdroj: Reuters

Velká část jednání, která ve čtvrtek a v pátek zdržela dění na summitu, byla věnována detailům britské snahy omezit přístup lidí z jiných unijních zemí k některým britských sociálním dávkám. Výsledný kompromis, o kterém vyjednávala jménem visegrádské skupiny (V4) také Česká republika, je sice rozsáhlý, má ale daleko do Cameronových původních představ.

„Myslím, že Británie bude silnější, pokud zůstane v EU… Budeme na tom lépe, protože britští podnikatelé budou mít lepší podmínky pro vytváření pracovních míst. V případě odchodu nebudeme mít takovou možnost rozhodovat,“ dodal Cameron.

Ostatně londýnská finanční City dává většinou najevo svou podporu setrvání země ve společném trhu. Ochraně libry, britských firem, bank i daňových poplatníků a vůbec britských finančních zájmů v EU je také věnována významná část dohody z pátečního summitu.

Londýnská City
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Britové, či kdokoliv jiný, budou moci například požádat, aby se otázka, kterou by normálně řešila jen eurozóna, ale která může ovlivnit hospodářství i zemí bez eura, dostala na jednání unijního summitu, tedy hlav států celé Unie.

Britský premiér ale doma čelí nejen otevřeně protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), ale také opozici ve vlastní konzervativní straně, včetně části ministrů jeho kabinetu, kteří se rozhodli podpořit kampaň za vystoupení z evropského bloku, přidal se také vlivný londýnský starosta Boris Johnson.

Evropská komise podle svého mluvčího neplánuje před britským referendem žádnou zvláštní kampaň. Přesto je postoj unijní exekutivy k referendu jasný a pro jednou se v tom komise shoduje i se členskými zeměmi bloku: Odchod Británie by prý byl špatnou zprávou.