Německý ministr burcuje proti xenofobii: Nesmíme čekat na první mrtvé

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas vyzval politiky a společnost, aby se otevřeně postavili rasismu a xenofobii a nečekali na první mrtvé. Maas tak podle agentury DPA reagoval na vzrůstající projevy odporu proti migrantům v Sasku a dalších spolkových zemích na východě Německa – v minulých dnech se protiuprchlické nálady projevily třeba v saském Budyšíně nebo Clausnitzu. Spolková vláda už oba incidenty odsoudila.

„Nesmíme čekat, až budou první mrtví,“ apeloval Maas s tím, že mlčící většina už nadále nesmí mlčet: „Kdo zapálí azylovou ubytovnu nebo kdo takovému činu s neskrývaným potěšením tleská, pro toho neexistuje ospravedlnění ani omluva. To není nic než hrubost a surovost,“ rozhořčil se ministr.

Narážel tak na víkendové události ze saského Budyšína, kde někdo zřejmě úmyslně zapálil bývalý hotel, ze kterého měla být ubytovna pro uprchlíky. Požáru přihlížel s neskrývaným potěšením dav lidí – asi třicítka z nich tleskala a tři opilí mladíci dokonce bránili hasičům v práci. „Křičeli na policii a hasiče a byli dost nadšení z toho, že budova hoří a nebudou se do ní moct nastěhovat běženci,“ konstatuje mluvčí budyšínské policie Thomas Knautz. 

Minulý čtvrtek zase bouřící dav v saské obci Clausnitz, která leží nedaleko česko-německých hranic, zablokoval autobus, který vezl první skupinu migrantů do nové ubytovny. Protestující provolávali hesla jako „Jeďte domů!“ nebo „My jsme národ!“

Hasiči likvidují požár v německém Budyšíně
Zdroj: ČTK/AP/Rico Loeb

Za incident čelí kritice i němečtí policisté, kteří nedokázali dav od autobusu oddělit a podle některých stížností násilně nutili migranty vystoupit. Šéf policejního sboru patřícího pod nedalekou Saskou Kamenici (Chemnitz) Uwe Reissmann použití síly vůči uprchlíkům hájil argumentem, že to bylo „naprosto nezbytné“ a že někteří z imigrantů dav za okny autobusu provokovali. Na to, aby udrželi odstup protestujících od autobusu, bylo podle něj policistů málo.

Ministr Maas také apeloval na občany, aby se nepřipojovali k hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) a k euroskeptické straně Alternativa pro Německo (AfD), která v poslední době těží z uprchlické krize při zisku politických preferencí. „AfD se stává radikální pravicovou stranou,“ řekl Maas a připomněl výroky předsedkyně této strany Frauke Petryové, podle níž policisté musí zabránit ilegálnímu překročení hranic „v případě nutnosti i použitím střelné zbraně“.

Vzestup protiuprchlických nálad v německu (zdroj: ČT24)

„Neřekl bych, že to, co se stalo v Budyšíně nebo v obci Clausnitz, nějak vybočuje z dřívějších událostí v Německu. Jenže incident, kdy lidé blokovali autobus s migranty, natočily kamery – proto vyvolal řádově větší reakci než podobné případy v minulosti,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Protiuprchlické nálady v Německu sílí už od loňska s tím, jak do země přichází stále více migrantů. Žhářských útoků na azylové domy bylo od loňského ledna skoro sto dvacet, přičemž každý pátý se stal v Sasku. „Celý svět ví, že Sasko má problém s pravicovým extremismem už od časů NDR,“ kritizuje šéf německých zelených Cem Özdemir.