Brutálně znásilněná Oksana nepřežila

Kyjev - V doněcké nemocnici zemřela brutálně znásilněná osmnáctiletá Ukrajinka Oksana Makarová. Lékaři o její život bojovali skoro tři týdny. Případ v zemi vyvolal vlnu kritiky a podezření z korupce, protože rodiče podezřelých patří k tamní politické elitě. Policie dva z údajných násilníků nejdřív propustila, teď jsou všichni tři ve vazbě a byli obviněni ze znásilnění a vraždy. K vině se údajně přiznali, hrozí jim doživotí.

Mladou ženu 9. března v Nikolajevě znásilnili tři muži a ve snaze zakrýt stopy se pokusili ji oběsit, hodili ji do odpadní jámy a zapálili. Makarová s těžkými popáleninami a v silném mrazu strávila v jámě deset hodin. Po převozu do nemocnice jí byla amputována paže a část nohy, popáleniny měla na více než polovině těla. Počátkem týdne byla z Nikolajeva převezena na specializované pracoviště pro léčbu popálenin v Doněcku, ale ani zákrok odborníků nepomohl. Její smrt způsobila otrava zplodinami z hoření a krvácení do plic.

Policie viníky dopadla, ale dva z nich, kteří měli vazbu na místní vlivné funkcionáře, po výslechu propustila. Osvobození násilníků vyvolalo po celé zemi protesty, v samotném Nikolajevě lidé demonstrovali před budovou prokuratury a žádali rezignaci policejního velitele. Až na pokyn ukrajinského generálního prokurátora Viktora Pšonky byli oba propuštění znovu zadrženi. Tři nikolajevští vyšetřovatelé dostali výpověď, stejně jako městský prokurátor a jeho zástupce. Podle Pšonky byla jejich práce „nedostatečně profesionální“. Podle médií byl otec jednoho z násilníků významným městským funkcionářem, otec dalšího prokurátorem. Pachatelé jsou ve vazbě a byli obviněni ze znásilnění a vraždy.

Soustrast rodině dnes vyslovili prezident Viktor Janukovyč a premiér Mykola Azarov. „Celá Ukrajina se modlila za její uzdravení,“ napsal předseda vlády pozůstalým a ujistil je, že vrazi neujdou „nekompromisnímu trestu“.

Oksana Makarová nepřežila brutální znásilnění (zdroj: ČT24)